Hopp til innhold

Havørn risikerer livet på hasardiøs tur over Nordsjøen

Norsk natur har snart ikke nok plass til flere havørn. Det har fått flere til å lete etter nye steder å slå seg til ro – noen tar sjansen på egne vinger over Nordsjøen.

Havørn i aksjon

Havørnbestanden i Norge har femdoblet seg på 40 år. Når bestanden blir tett ser ørna mot andre steder – noen helt til Skottland.

Foto: Hans H. Bjørstad

Havørna har ingen landegrenser, og ifølge ornitolog Alv Ottar Folkestad har norsk havørn flydd flere hundre kilometer for å finne et nytt sted å bo.

Fra Norge til Storbritannia er den korteste ruta over Nordsjøen 300 kilometer lang. En risikofylt reise.

– Overskuddet i Norge søker ut, hvis det finnes plass. Men barrieren er mye større enn å krysse en sunnmørsk fjord, forteller ornitologen.

Det er ikke alle som klarer å komme seg over havet.

Ørn til eksport

Alv Ottar Folkestad

Ornitolog Alv Ottar Folkestad landets fremste havørnekspert.

Foto: Terje Reite / NRK

Hos skottene og irene var havørna lenge utrydda, og derfor ble havørnunger sendt fra Norge til britisk og irsk kyst for å gjenoppbygge bestanden.

Bare i 2011 ble det sendt 16 havørnunger til Skottland og 23 til Irland fra trøndelagskysten og Vestlandet. Så langt ser det ut til at tiltaket har vært en suksess, sier Folkestad.

I dag er rundt 60 hekkende par i Skottland, selv om det var en del ørn som fikk tilpasningsproblemer og en fløy tilbake over Nordsjøen.

Overgrep mot ørna

Aldri har det vært mer havørn i Norge enn nå – det er i praksis ikke plass til flere, ifølge ornitologen. Over førti år med fredning har brakt havørner tilbake til alle de tradisjonelle områdene.

Men det har ikke alltid vært like enkelt for havørna å overleve. I 1845 var målet å utrydde rovdyr og rovfugler helt, og staten betalte skuddpremier for å oppnå det. Etter fredninga i 1968 tok det en stund før alle respektere de nye reglene.

– Hvert år ser vi overgrep mot havørna. Det er mye mindre nå enn før, men vi ser fortsatt at folk plyndrer reir for egg og barn for å oppdra ørn i fangenskap. Enkelte skyter også havørn til utstopping, sier Folkestad.

Slik setter naturen grenser

Folkestad er Norges, og kanskje verdens, fremste ekspert på havørn. I 40 år har han ledet overvåkingsprosjektet på havørna og merka nesten 5000 av dem.

Han forteller at naturen har to måter å sette grenser for bestanden på.

– Ørna tvinges til å slåss om plassen. Havørna og maken sin bor som regel på ett sted hele livet – så lenge de ikke blir tvunget til å flytte seg av andre. Det er ikke alltid de klarer å forsvare området sitt fra andre fugler.

Han forteller også at når bestanden blir tett går ungeproduksjonen ned – av seg selv.