Hopp til innhold

Havila-sjefen: – Vi forhandler videre med kreditorene om en avtale

Offshorerederiet Havila vedtok onsdag ettermiddag at selskapet skal forhandle videre med kreditorene om en avtale for å komme ut av den kritiske situasjonen.

Havila-sjefen Njål Sævik orienterer pressen

Daglig leder i Havila Shipping, Njål Sævik, kunne fortelle etter styremøtet at selskapet skal drives videre.

Foto: Hans Olav Landsverk / NRK

Styret i Havila har sittet i møte på kontoret på Mjølstadneset i Herøy siden klokka 10 onsdag morgen for å drøfte situasjonen.

Havila fikk en avtale med bankene som selskapet var svært godt fornøyd med, men over en tredjedel av obligasjonseierne sa nei til en slik avtale. Dermed må Havila gå nye runder for å finne en løsning.

Det har vært spekulert i om offshore-giganten på Sunnmøre ender i konkurs.

Men litt over klokka 16 kom daglig leder Njål Sævik ut fra styrerommet. Sævik smilte til journlistene som ventet utenfor, men tonen var alvorlig. Konklusjonen er at Havila skal drives videre og at målet er å få til en avtale med kreditorene.

Renter og avdrag blir satt på vent

Njål Sævik

Styret i Havila vil sette renter og avdrag på vent mens arbeidet med en langsiktig løsning pågår, sier daglig leder Njål Sævik.

Foto: Hans Olav Landsverk / NRK

– Det blir forhandlet med våre kreditorer om det er mulig å finne en løsning. Alle leverandører vil bli betjent løpende. Finansielle kostnader blir satt på vent til vi eventuelt finner en løsning, og selskapet er selvfølgelig veldig opptatt av å ivareta sine forpliktelser overfor kundene, sier Njål Sævik.

– Betyr det at styret har sagt ja til en såkalt "stand-still" avtale?

– Ja, eller noe som likner en "stand still" avtale. Det betyr at selskapet er enige med bankene om ikke å betale renter og avdrag i denne perioden, og vi forventer at vi blir enige om det samme med obligasjonseierne, sier Sævik.

Jo Rodin

Advokat Jo Rodin er engasjert av bankene for å rydde opp i vanskelige gjeldsforhold

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Avisa Sunnmørsposten skriver onsdag at bankene som har penger til gode i Havila Shipping har engasjert advokat Jo Rodin til å rydde opp i gjeldsforholdene.

Mye står på spill

Havila er den første store selskapet som må gå denne vanskelige runden med bankene og kreditorene. Det er forventet at at skjebnen til dette rederiet skal legge føringer for en rekke andre rederi som er i tilnærmet tilsvarende situasjon.

Både innad i den maritime næringa og i lokalsamfunnet er derfor mange spent på hva som blir utfallet. Det er mange arbeidsplasser som står på spill.

– Selskapets styre er opptatt av å skjerme verdiene for alle de involverte partene, også de ansatte og alle de andre "stake holders" til selskapet. Forhåpentligvis ender dette opp i en avtale med våre finansielle kreditorer som gjør at selskapet og arbeidsplassene er berget, sier Njål Sævik.

– Og så registrerer jeg gjennom sosiale medier og SMS'er og meldinger som vi får, at vi har solid støtte i lokalmilkøet og blant venner og betjente som ønsker oss lykke til, sier Sævik.