NRK Meny
Normal

– Dette er en kunstig debatt

Regiondiskusjonen går for fullt i samband med arbeidet rundt kommunereforma. Kan Møre og Romsdal bli revet i filler?

Møre og Romsdal kan bli delt

Kan Møre og Romsdal Fylke bli delt av Romsdalsfjorden?

Vi stilte spørsmålet i NRKs morgensending fredag.

I diskusjonen om kommunesammenslåinger er det ikke så mye så snakk om regioner, men spørsmålet har vært oppe. Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) har tonet flagg og sagt at Møre og Romsdal må søke nordover til Trøndelag HVIS det blir snakk om en regionreform i bakkant av kommunereformen.

Kunstig debatt

Ordfører Anders Riise (H) i Hareid, mener hele spørsmålet om hvor Møre og Romsdal skal høre til er en kunstig debatt.

Anders Riise

Anders Riise (H) mener folk i Møre og Romsdal er vestlendinger og sier debatten om regiontilhørighet er en ikke-debatt akkurat nå.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Premissene for debatten er feil, slår Riise fast. Han er også leder i Sunnmøre Regionråd og er mere opptatt av kommunereformen enn av spørsmålet om hvor fogderiene i Møre og Romsdal skulle havne hvis fylket blir sprengt.

Men HVIS vi må velge, er jeg overbevist om at vi er vestlendinger både kulturelt og næringsmessig, sier Riise.

Vestlending ja, men blir nok trønder

Ordfører Torgeir Dahl i Molde deler Riises betraktninger om at Møre og Romsdal er et vestlandsfylke. - Jeg er vestlending, sier Moldeordføreren. Men de siste årene har det skjedd mye som gjør at det blir mere og mere naturlig å se nordover til Trøndelag.

Torgeir Dahl

Torgeir Dahl (H) kaller seg vestlending, men kan komme til og bli trønder.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi er en del av Helse Midt-Norge med det store sykehuset på St. Olavs, vi er en del av region Midt innenfor Vegvesenet og nå har NTNU fått fotfeste i Ålesund. Alt dette peker i retning av sterkere bånd nordover, sier Dahl.

I gårsdagens utgave av Tidens Krav sa Dahl også at det er naturlig å tenke Trøndelag HVIS det blir en deling av Møre og Romsdal.

Begge Høyreordførerne tror debatten om regiontilhørighet vil komme. Anders Riise mener Møre og Romsdal må være offensiv og tenke at fylket kan trekke til seg kommuner i Nordfjord og dermed bli en større region.