Har refleksvesten din gått ut på dato?

Trodde du det holdt å bruke refleksvest? Det hjelper lite, hvis den har blitt for gammel.

Refleksvest

PASS PÅ: Reflekser på barn får ofte hard medfart gjennom lek. Og har du som voksen refleksen i lomma sammen med bilnøkler, blir det ofte så mye riper i refleksen at effekten forringes betraktelig.

Foto: Scanpix

Det er mørkt ute og ikke så lett for bilister å se deg når du går langs veien. En del er flinke til å ta på seg selv og barna refleksvester når de skal lufte hunden, gå til skolen eller jogge. Men det er ikke så mye vits i å bruke den, hvis den har gått ut på dato.

– Refleksens evne vil redusere seg over tid. Det handler om hvor ofte den brukes, hvordan den oppbevares og hvor ofte vesten vaskes, sier UP sjef i Midt-Norge Per Einar Hollum.

Per Einar Hollum er distriktsleder for utrykningspolitiet i Midt-Norge

Per Einar Hollum er distriktsleder for utrykningspolitiet i Midt-Norge.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Ifølge veimyndighetene har refleks en levetid på tre år.

Reflekseksperter mener at det er farligere å gå med en dårlig refleks enn uten refleks. Dette fordi man oppfører seg annerledes når man tror man er beskyttet.

– Er man usikker på om refleksvesten er for gammel, så bør man investere i en ny, sier Hollum.

– Voksne er dårlige på refleksbruk

Ulykkesstatistikk fra Statens vegvesen viser at en tredjedel av fotgjengerulykker skjer i mørket. I perioden 2005 til 2014 skjedde 40 prosent av de mest alvorlige ulykkene, hvor fotgjengere omkom, i mørket.

Halvparten av de omkomne fotgjengerne brukte ikke refleks.

Tall fra Trygg Trafikk viser at omtrent 35 prosent kvinner og 28 prosent menn bruker refleks.

– Det er et veldig små tall. Når vi vet at risikoen for å bli påkjørt reduseres med 85 prosent hvis vi bruker refleks, så er det en veldig billig forsikring som voksne burde ta. Vi er kanskje litt flinkere til å bruke refleks på ungene, men voksne er dårlige til det, sier Hollum.