Hopp til innhold

Har laget egen MC-festdrakt

– Dette er kreativt. Vi setter pris på at folk er kreative og innovative, sier Siv Dragsund hos Husfliden.

H-DOCN Festdrakt, H-DOCN, Festdrakt

Rannei Bakk, president for Harley-Davidson Owners Club Norway har fått seg festdrakten hun alltid har drømt om.

Foto: Eirin Rustli

Rannei Bakk ønsket seg en festdrakt som hun kunne ta med i motorsykkelveska. Etter to år med jobbing har hun nå fått ønsket oppfylt. Festdrakten har skinnvest og flammebord i ekte MC-stil.

– Den er ikke til å kjøre i. Det hadde ikke gått bra, ler Bakk som hadde ideen til festdrakten.

Fikk sydd drømmedrakten

På oppdrag av Bakk selv og Hemne Tradisjonssøm har Krivi-Vev på Tingvoll fått laget drømmedrakten. Det var Tidens Krav som først omtalte drakten.

– Det er nå blitt min fineste stas. Nordmørsbunaden er nå ramlet ned på andreplass, sier hun. For resultatet ble akkurat slik hun hadde drømt om.

Og foreløpig er Bakk den eneste som har MC-festdrakten. Men mange har meldt interesse og om to uker kommer medlemsbladet for Harley-Davidson Owners Club Norway ut med bilder av finstasen.

– Da tror jeg mange vil melde interesse, sier Bakk om drakten som har stoff som bevisst er valgt ut fordi det ikke skal krølle.

– Praktisk

Husfliden i Ålesund ser på bildet av festdrakten

Siv Dragsund hos Husfliden i Ålesund liker drakten Bakk har fått laget.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Siv Dragsund hos Husfliden i Ålesund har lite å utsette på den nye festdrakten. Men litt mer farge kunne hun godt tenke seg.

– Den var litt svart. Motorsyklistene er jo et sprekt folkslag, så de kunne godt hatt litt mer farger, sier hun. Men jo mer hun ser på festdrakten, jo mer liker hun den.

– Dette er kreativt. Vi setter pris på at folk er kreative og innovative. Det er mye en kan gjøre, sier hun.

Og praktisk tror hun også at den er.

– Kan godt hende den går i vaskemaskinene også denne, ler Dragsund som gjerne hjelper folk som kommer innom butikken for å få hjelp til å lage festdrakter.

Folk kan gjøre hva de vil

Draktansvarlig ved Norsk Folkemuseum, Karianne Pedersen, sier at når det gjelder festdrakter kan folk gjøre det de vil.

– Så lenge de sier hva det er, og at dette er noe de har lyst til å lage og gå i, så er det ingen som kan si noe på hvilke festdrakter som lages, sier hun.

Pedersen etterlyser mer kreativitet generelt når det gjelder hva folk har på seg. Hun mener at det sikkert er mange lokalt oppnevnte «politikonstabler» som mener at en slik drakt ikke er lov om den brukes som bunad, men det er hun uenig i.

Hun presiserer at det som brukes som bunad i dag er alt fra fantasidrakter til drakter som har vært uforandret siden de var i bruk som folkedrakter.

– Hadde du gått i denne drakten selv?

– Nå er ikke jeg så interessert i MC, men den var veldig fin til sitt bruk, sier Pedersen.

Den nye stolte eieren tror ikke noen vil reagere på drakten.

– Nei hvorfor i all verden skulle de det. Det er jo frivillig om folk vil ha den. Og dette er en drakt og ikke en bunad.

Hun føler ofte at hun stikker seg ut i klesveien. Derfor er ikke drakten noe unntak.

– Hadde jeg vært av den konservative typen så ville jeg vel ikke hatt denne drakten. Men jeg er vel av den mer fargerike typen, ler Bakk.