Har ikke råd til å vedlikeholde historiske bygg

Færre kan få besøke de over 150 år gamle trebyggene ved Nordmøre Museum. Sikringsutgiftene er skyhøye, og det går ut over vedlikeholdet av byggene.

Ståle Tangen og Jon Eikrem

MUSEUM: Ståle Tangen og Jon Eikrem sier sikringsutgiftene for Hjelkrembrygga, Woldbrygga og Strandhuset er for høye. Det går ut over vedlikeholdet.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

Hjelkrembrygga, Woldbrygga og Strandhuset i Vågen er alle en del av Nordmøre Museum, men nå vil museet selv at de historiske byggene skal brukes til noe annet enn museumsdrift.

Årsaken er de høye utgiftene knyttet til sikring av byggene.

– Slik det ser ut nå, med de ressursene vi har, blir det mer og mer til sikring og mindre og mindre til vedlikehold. Det er dårlig nytt for disse byggene, og sånn kan vi ikke ha det, mener direktør for Nordmøre Museum, Ståle Tangen.

– Mer spesielt enn folk vet

Ståle Tangen, Jon Eikrem

Ståle Tangen og Jon Eikrem ved Nordmøre Museum.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

De tre byggene forteller mye om arbeidslivet på midten av 1800-tallet, og det er viktig for museet at ikke alle pengene går til sikringssystemet, men at de får vedlikeholdt byggene også.

– Det er stor grad av autentisk vitnemål om den tiden som var og det er bortimot unikt i nasjonal sammenheng, så det er viktig for oss at det blir bevart. Fasaden er viktig og at det ikke ramler sammen. Vi vil helst ha aktivitet i de, men vi kan ikke ha aktivitet i så store hus, sier Tangen.

Han mener trebyggene er for lite verdsatt i nærområdet.

– Det er mye mer spesielt enn det folk her i området vet og ser. Det finnes ingenting som er sammenlignbart herfra og nordover, sier Tangen.

Millionutgifter

Leder for Kristiansundsavdelingen ved Nordmøre Museum, Jon Eikrem, mener utgiftene på sikringen av husene er blitt uoverkommelig.

– Skal vi sikre husene her på Goma-siden, snakker vi fort flere hundre tusen, kanskje en million.

Har dere nådd en smertegrense?

– Ja, vi har egentlig det. Vi vil ta en vurdering på fremtidig bruk av husene og fremtidig sikringsregime. Vi føler vi må gjøre det fordi det blir kostbart for oss, sier Eikrem.

– Nå må vi slippe nesten ubegrensede utgifter på bygg som bare står der. Det kan komme forslag om salg, men det ser vi som en absolutt siste løsning. Vi jobber på for en alternativ bruk, legger direktør Tangen til.