Har huset fullt av pokaler

Henrik Krogstad er skandinavisk mester i asfaltracing og bruker fritiden på trening og raske biler. – Det å være best i noe er jo veldig artig, sier 16-åringen.

Henrik Krogstad i full fart i formel 7 i asfaltracing

16-åringen Henrik Krogstad begynte med gokart som seksåring. Nå har han over 180 pokaler i både gokart og asfaltracing.

Foto: Bengt-Åce Gustavsson / Racefoto

Pokalene til Henrik Krogstad

Inne i huset til familien Krogstad er det pokaler i de aller fleste rommene.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Det første som møter en hjemme hos familien Krogstad er pokalene. Både i gangen, stuen, garasjen og på rommet er bevis på at 16-åringen har tilbrakt mye tid på bilbanen for å konkurrere.

– Hvor mange pokaler er det i huset?

– Vi telte 150 en gang, sier pappa Torgeir Krogstad, og smiler stolt.

– Men det er mange flere nå. Jeg har vel fått 35 bare i år, legger Henrik til, litt småflau.

Begynte å kjøre som seksåring

Henrik Krogstad ble i september skandinavisk mester i asfaltracing

Henrik Krogstad ble i september skandinavisk mester i formel 7 i asfaltracing.

Foto: Bengt-Åce Gustavsson / Racefoto

Flere tenåringer hopper over ungdomstida og tar steget rett inn i voksenlivet. Henrik Krogstad, fra Langevåg i Sula kommune på Sunnmøre, er en av dem som har satset på talentet sitt og er vant til å omgås folk som er eldre enn han selv.

Les også: Satser alt på barndomsdrømmen

16-åringen ble i fjor norgesmester i gokart og i september i år skandinavisk mester i formel 7 i asfaltracing. Da han var seks år fikk han interesse for gokart og året etter startet han med konkurranser.

– Det er veldig gøy å kjøre fort og vinne over dem som er eldre enn meg, smiler Henrik.

Han er nå den yngste sjåføren i Skandinavia som driver med asfaltracing og listen over hva han har vunnet er lang.

Les også: Henrik Krogstad (16) blei skandinavisk meister i formel 7

Henrik Krogstad og faren Torgeir foran bobilen

Henrik Krogstad og faren Torgeir tilbringer mye tid i bobilen når de legger ut på reise. Det er sju timer til nærmeste bilbane der Henrik trener.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Mye reising i helgene

Nærmeste bilbane hvor man kan trene asfaltracing er sju timer unna. Henrik er derfor ofte på reise i helgene. På gutterommet finner vi en bilsimulator foran TV-en og et bilratt foran pc-en.

I sesongen mellom april og november trener han gokart flere ganger i uka og bilsimulatoren bruker han daglig hele året. 16-åringen føler likevel at det er rett å satse på sporten.

Henrik Krogstad bruker simulatorbilen daglig

Når 16-åringen ikke kan trene ute, kjører han bil hjemmefra. Han har nemlig en bilsimulator på gutterommet.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

– I perioder er jeg mye borte på billøp, så det blir litt fravær fra skolen, men jeg har fått holde på med det jeg liker i mange år og blitt så god som jeg kunne, sier han.

– En interesse utenom det å henge på gatehjørnet eller å bare sitte foran TV-en er sunt. Det å komme seg ut og være aktiv, er en god ting, sier pappa Torgeir Krogstad.

Han er både trener, sponsor og mekaniker for sønnen. De har begge interesse for motorsport. Pappa Torgeir tilføyer at det viktigste er at sønnen trives med asfaltracing.

– De som driver med sporten blir som en familie. På stevnene er det rundt 150 personer og når man har holdt på i så mange år, så blir man godt kjent. Dermed får man venner fra hele Skandinavia, sier Torgeir.

Brakk hånda før løpet

Formel 7-bilen er nesten som en gokart, bart større, tyngre og med mye kraftigere motor. De rundt 200 hestekreftene får bilen opp i over 200 kilometer i timen. Med en sammenteipet svart racerbil, slo Henrik banerekorden i Jyllandsringen i Danmark i september, da han ble skandinavisk mester.

Vinnerbilen til Henrik Krogstad

I denne bilen har Henrik tatt mange av pokalene som fyller hjemmet til han og familien.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

– I høst må vi få ordnet bilen og bruke vinteren på å få mer økonomisk støtte og sponsorer til neste sesong, sier Torgeir.

Selv om vinteren er mindre hektisk for Henrik, må man tenke igjennom hvilke fritidsaktiviteter man driver med, når man er en profesjonell racerbilkjører.

– De siste månedene når han har vært på sjøen med kompisene eller ute og kjørt motorsykkel har jeg vært redd for at han skal skade seg før et løp, for da er all treningen litt bortkastet, sier pappa Torgeir Krogstad.

– For noen år siden gjorde han det veldig bra i gokart, men siste dagen i påsken falt han på ski og brakk hånda. Da trodde jeg at sesongen var spolert, men han stilte opp med gips og vant norgescupen, ler faren, og reiser seg i full fart for å hente et avisutklipp med tittelen: Vant med brukket hånd.

Henrik Krogstad begynte med gokart i ung alder

Allerede som seksåring begynte Henrik med gokart. Han har drevet med konkurranser siden han var sju.

Foto: Privat

Fortsetter med motorsport

Mor og de to søstrene til Henrik følger også med på motorsport, selv om de ikke har like stor interesse som far og sønn.

16-åringen selv har planer om å fortsette med trening og konkurranser.

– Ser du for deg en jobb i motorsport når du blir voksen?

– Jeg har lyst til å komme langt i motorsport. Det er veldig vanskelig å få en fast jobb i bransjen, men jeg hadde ikke takket nei om jeg hadde fått det, sier Henrik Krogstad og smiler.

Henrik Krogstad ble skandinavisk mester i asfaltracing i september

Henrik Krogstad den yngste sjåføren i Skandinavia som driver med asfaltracing.

Foto: Bengt-Åce Gustavsson / Racefoto