NRK Meny
Normal

Nye dynamittbeslag: Har funnet de siste kiloene med sprengstoff

Politiet på Nordmøre har nå funnet alt sprengstoffet som ble borte fra en Glærum kalksteingruve på Nordmøre. Det siste beslaget ble gjort i et hus i Surnadal.

Bombe i Kristiansund

Politiet i Kristiansund regner det nå som sikkert at de har kontroll over alt sprengstoffet som ble stjålet fra Glærum.

Foto: Roar Halten/Eirik Haukenes / NRK

Denne uken ble det kjent at 75 kilo dynamitt var stjålet fra kalksteingruven Glærum i Surnadal på Nordmøre. En omfattende politiaksjon ble satt i verk etter en i Kristiansund tirsdag kveld.

Til sammen 8 personer ble brakt inn til arresten. Saken toppet seg da det også ble kjent at tyvene hadde produsert to hjemmelagede bomber.

Fant dynamitt i hus i Surnadal

I går ble det gjort nytt beslag i saken. 35 kilo dynamitt ble beslaglagt i et hus i Surnadal.

– Vi har nå kontroll på de 75 kiloene med sprengstoff som forsvant fra Surnadal tidligere i uka. Vi har beslaglagt 35 kilo i et hus i Surnadal. Dermed skal alt sprengstoff være gjort rede for, sier politimester Arnstein Nilssen til NRK.

Til sammen åtte personer har vært arrestert i forbindelse med dynamittsaken. De fleste er nå satt fri.

– De to som vi anser som hovedmennene i dette, sitter fengslet. De er begge fra Surnadal. Vi vurderer å fengsle ytterligere to, sier Nilssen.

Glærum Kalksteingruve

Dynamitten stammer fra et tyveri ved Glærum kalsteingruve i Surnadal. De siste restene av dynamitten ble funnet i et hus i samme kommune.

Foto: Geir Forbregd / Driva

– Siktede forklarer seg ulikt

Politiet er i full gang med etterforskningen av saken. Til hå har politiet ikke ønsket å gå ut med opplysninger om hvilke planer gjerningsmennene hadde med dynamitten og bombene de hadde produsert.

De siktede har forklart seg noe ulikt om bakgrunnen for tyveriet. Det blir både sagt at det var guttestreker i sammenheng med alkohol, og det sies at det ble stjålet for videresalg. Begge deler ser vi svært alvorlig på, sier Nilssen.

– Eksplosjonen var testsprengning

Den omfattende politiaksjonen ble satt i gang på bakgrunn av en eksplosjon tirsdag kveld. Dette skjedde på Hagelin. Politiet signaliserer nå at hendelsen kan ha med utprøving av bombematieriale å gjøre.

– Eksplosjonen tirsdag kveld var trolig en testbombe, og det ble ikke gjort der vi først antok. Eksplosjonen skjedde i Vågen, noen hundre meter nærmere Kristiansund sentrum, og altså ikke Hagelin som først antatt, sier Nilssen.

– Vil vite motivet

Motiv og bakgrunnen for dynamittyveri og bompeproduksjon er nå hovedområdet for politiets etterforskning.

– Nå må vi ha en grundig etterforskning for å komme til bunns i motivasjonen for tyveriet og produksjonen av bombene, sier Nilssen.