NRK Meny
Normal

Har fotografert jazzstjernene i 40 år

I over 40 år har pressefotograf Roger Engvik (66) i Sunnmørsposten fotografert stjernene på
Moldejazz.

Fotograf Roger Engvik
Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX


I år stiller han ut 250 av sine beste bilder.

- Min aller største jazzopplevelse er nok sterkt knyttet til Miles Davis. Og av ham tok jeg også mitt kanskje aller beste foto, forteller Roger Engvik til NTB. Jazzlegenden Miles Davis var i Molde i 1984. Han kom altfor sent og holdt en konsert midt på natta. Denne konserten huskes nok som det absolutte høydepunktet gjennom 50 års jazzhistorie i byen.

Smilende Miles

Miles Davis kom tilbake også i 1985. Da fikk Roger Engvik signert det bildet han selv anser for å være sitt aller beste jazzbilde. Men han er også veldig stolt av et bilde han tok der Miles Davis smiler.

- Han var nesten alltid alvorlig, så det var et kort og spesielt øyeblikk jeg fanget inn, sier Engvik. Neste år har han vært pressefotograf i 50 år og kan fortelle om en veldig forandring i yrket fra Rolleiflex speilreflekskamera til dagens moderne, digitale fotoapparater.

Bilder per buss

- Tidligere måtte vi sende fotorullene fra Moldejazz med bussen til Ålesund. Det hendte at bussjåføren glemte å legge konvolutten av i Ålesund, slik at den kom i retur til Molde. Alt gikk ikke så fort som i dag. Telefoto endret mye. Og med de
digitale bildene er transporten ikke lenger noe problem, forteller Roger Engvik.

Fremdeles yrkesaktiv

Han har ikke har tenkt å gi seg i yrket med det første.

- Nei, jeg synes jeg har en interessant jobb og har lyst å fortsette noen år til.
I år er han ikke fotograf, men akkreditert som gjest i forbindelse med utstillingen. Han var også en stor bidragsyter til Terje Mosnes' bok Ut av det blå som kom like før årets jazzfestival.

Bill Evans

Om Miles Davis sørget for Roger Engviks største konsertopplevelse i Molde, er det Bill Evans som står hans hjerte nærmest som musiker. Også Evans har han festet til filmrullen i ulike varianter.

- Bill Evans var min store favoritt allerede da han kom til Molde. Jeg kom veldig nær ham, men fikk dessverre ikke hilst på ham noen gang. Det falt seg ikke slik. Og så hadde jeg veldig stor respekt for ham, sier Roger Engvik.

Don Cherry på Reiseradioen

Han har hatt mange hyggelige opplevelser på Moldejazz. En jamsession på Hjertøya utenfor byen der Don Cherry dro i gang en vanvittig konsert står høyt i minneboka. Roger Engvik fikk bildene og Bjørge Lillelien fikk lyden. Lillelien var der med opptaker for Reiseradioen.