Har du skaffet flåtthalsbånd til din firbente venn?

Normalt sett bruker ikke dyrleger å ha etterspørsel etter flåtthalsbånd så tidlig på våren, men i år har flere allerede handlet halsbånd til hundene og kattene sine.

Hunden Nova på dyrlegen

Hunden Nova har ennå ikke tatt i bruk flåtthalsbånd. Hunden var på kontroll hos dyrlegen i Ålesund.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Det unormalt varme været har ført til at det spirer i skog og mark og til og med biene har våknet fra vinterdvalen. Men det varme været fører også til at mindre velkomne småkryp våkner til liv.

Normalt sett er høysesong for flått fra mai til september. Men dyrlege ved Ålesund dyreklinikk, Monika Jørgensen, har allerede begynt å få henvendelser fra dyreeiere som spør etter flåttforebyggende midler.

– Allerede i februar begynte folk å spør. I år ville jeg ha begynt med flåtthalsbånd i mars i stedet for i april eller mai, sier hun. Selv har hun ikke sett noe flått ennå eller fått inn dyr med flått.

LES OGSÅ:

Kan bli syke av flått

Susann Remme

Dyrlege Susann Remme har allerede funnet flått på sin katt i år.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Også katter og hunder kan bli syke av flåttbitt. Flåtten kan ha med seg en del sykdommer man ikke ønsker, og da er det bedre å være føre var, mener dyrlegen. For å forebygge finnes det ulike flåttmidler som fås på resept fra dyrlege. Mange flåttmidler dryppes mellom skulderbladene, eller man kan bruke halsbånd.

Dyrlege Susann Remme ved Kjæledeggen dyreklinikk har selv funnet flått i år, og ber folk om å være på vakt.

– Jeg har funnet flått på katten min allerede. Huskatten Panser har aldri hatt flått før. Han er fire år, så det kan tyde på at det blir et flåttår, sier Remme.

Følg med på såret

Remme sier at de ulike rasene reagerer ulikt på flåttmiddel, og det betyr at ikke alle tåler like godt de samme medisinene. Når dyret ditt har fått flått, er det viktig å følge med på allmenntilstaden til dyret og om det blir rødt rundt såret der flåtten satt.

– Det er ikke lett å sette en diagnose etter flåttbitt, fordi symptomene er uspesifikke. Det er derfor det er så viktig å forebygge flåttbitt, sier Remme.

Vil begynne tidligere

På Kjæledeggen dyreklinikk er hunden Ronja inne til kontroll.

– Jeg vurderer om vi skal ha på flåtthalsbånd fordi jeg har hørt at det er effektivt, sier Sissel Lûbbe. Siden det er så mildt ute, kommer hun ikke til å vente så mange dagene før hun tar båndet i bruk.