Hopp til innhold

Har du mer fyrverkeri enn Jostein?

– Jeg har fått spørsmål fra kompiser om jeg ikke skal ta pyro-kurs slik at jeg kan lage fyrverkeriet selv, men ett sted må grensen gå, sier Ålesunds «Tordenkonge», Jostein Hjeldnes, som har brukt 12.000 kroner på årets fyrverkeri.

Jostein Hjeldnes

Tårnet av fyrverkeri rager høyt, og består av alt fra enorme batteri til små kinaputter. – Men disse er bare påfyll folk kan leke seg med før de store bombene kommer. Det er disse jeg bryr meg om, sier Jostein Hjeldnes.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Hvor mye penger har du brukt på fyrverkeri i år? Sannsynligvis mindre enn den lidenskapelige entusiasten NRK har besøkt lille nyttårsaften. I stuen til Jostein Hjeldnes rager nemlig tårnet med fyrverkeri like høyt som juletreet.

Batteri, store kister med klingende navn som «Mammut» og «Thunder», stjerneskudd og småesker med kinaputter – alt er på plass, og står klart til årets nyttårsfest.

Jostein anslår å ha kjøpt inn fyrverkeri til en verdi av 12.000 kroner.

– Etter å ha hatt dette som en årlig tradisjon, så har jeg lært meg akkurat hvilke merker som er best. Når dette smeller i gang, så kommer det til å se ut som om jeg har brukt enda mer penger, sier han selvsikkert.

Sterk og innarbeidet tradisjon

Interessen for sprengstoffet har han arvet fra far, og hvert år er det tradisjon å invitere vennegjengen til et spektakulært show presis kl. 01.00.

Oppskytningsrutinene er tett innarbeidet gjennom mange år. I løpet av 3–5 minutter er alt opp i røyk.

– Vi skyter opp klokka ett slik at alle skal få gjøre seg ferdig med klemmer og gratulasjoner før showet begynner. Mange av gjestene spytter også inn noen kroner for fyrverkeriet, slik at det ikke blir fullt så dyrt, sier han.

I 2008 ble pinneraketter forbudt for privatpersoner. Jostein vedgår at han savner de største sluttfinalene med enorme raketter, men det han aller helst skulle hatt er såkalte «baldakinbomber».

– Det er en samling med vanvittig store rør, der man kjøpte egne kuler som man stappet nedi og skøyt opp. Av forståelige grunner var det mange som greide å bruke disse feil, slik at de smalt nedi bakken isteden. Dette ble fort ulovlig, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Jostein Hjeldnes

Jostein Hjeldnes sier de tar alle sikkerhetsmessige forholdsregler under oppskyting, men vedgår at noen hetter og briller har blitt revet vekk av fyrverkeriet gjennom årenes løp.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Hjemmelaget fyrverkeri?

Interessen for fyrverkeri har faktisk vært så sterk, at han har lekt med tanken om å begynne med hjemmelaget vare.

– Jeg har fått spørsmål fra kompiser om jeg ikke skal ta pyro-kurs slik at jeg kan lage fyrverkeriet selv, men ett sted må grensen gå, sier Ålesunds «Tordenkonge».

Samboer Jenny Nakken er ikke fullt så fascinert av de fargerike eksplosivene, men hun støtter mannens lidenskap.

– Jeg tenker at dette er noe han brenner for, og at dette er selve nyttårsaften for ham. Det forstår jeg helt og fullt, sier hun.

– Så nå gleder alle bekjente seg til å komme hit for å feire nyttår og fyre opp fyrverkeri, Jostein?

– Tja, det er vel Jostein som gleder seg mest tenker jeg, sier han og flirer.

– Han kommer til å kose seg kraftig

Ifølge Norsk Pyroteknisk Bransjeråd (NPB) kjøpte nordmenn fyrverkeri for over 300 millioner kroner i fjor. Omsetningen har gått opp, og antall skader har gått ned siden forbudet mot pinneraketter kom i 2008.

Forhandler Christian Slettedal ved et av produsenten Svea sine utsalgssteder sier mannen i gata bruker mellom 500 og 1.000 kroner på fyrverkeri når de handler hos dem.

– Da går det mest i familiepakker, samt testvinnerne «Bandit» og «Pole Position», sier han, og bekrefter at mange savner pinnerakettene.

– Vi har snakket med en som har handlet fyrverkeri for 12.000 kroner. Hva sier du til det?

– Han kommer til å kose seg. Han kommer til å kose seg kraftig, sier Slettedal med et lurt smil om munnen.

Christian Slettedal

Fyrverkeriforhandler Christian Slettedal ved et av utsalgsstedene i Ålesund bekrefter at folk savner de gamle og kjente pinnerakettene.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK