I eplehagen til Linge gartneri henger eplene tett i tett.
– Det er veldig gode epler i år med fin farge. Dette er stasepler, sier Solveig Linge Stakkestad om eplene av typen Aroma.
Da Stakkestad vokste opp brukte de veldig mye eplemos, og det anbefaler hun å lage av eplene i hagen.
– Det er veldig lurt å lage eplemos. Når vi har slike fine epler som ikke har stygt skall kan man bare ta ut kjernehuset, dele de opp litt, og dampe dem med litt vann i ei panne.
For Stakkestad bruker ikke å skrelle eplene.
– Bare ha dem i ei panne slik at de blir veldig myke. Etter de er blitt varme kan du ta dem i ei kvern, ei kjøkkenmaskin eller bruke en stavmikser.
– Da får du fiber i eplemosen, noe å tygge på.
Etter at eplene er most tilsetter man sukker.
– Hvor mye sukker man skal bruke avhenger av hvor søte eplene er, men ofte passer det med ca. 200 gram per kilo.
Godt syltetøy
Elina Brenna Linge er naboen til Solveig og hun syntes det var et godt triks å ikke skrelle eplene.
– Eplemos er det beste syltetøyet jeg vet om. Men jeg har sittet og skrelt og skrelt. Det høres bra ut å bare kjøre på med skall i mosen.
Eplemos til frokostblanding
Eplemosen kan man fryse i små bokser og ta opp igjen både til pålegg på skiva, og den kan brukes til kakefyll.
– Man kan også ha den i frokostblandingen, eller i en eplemoskake.
– Og tilslørte bondepiker er kjempegodt. Det er favorittdesserten til veldig mange, sier Stakkestad.
Her er flere tips: