«Mannen» i Rauma er et av de mest overvåka fjellpartia i landet. Før helga ble det meldt om store og stigende bevegelser i området, og det viste seg at det er en reell sjanse for at 4000 lastebillass med stein kan rase ut innen kort tid.
Her letter helikopteret for å frakte mer overvåkningsutstyr opp til «Mannen».
Foto: Gunhild Sætre / NRKMandag skjerpet Åknes Tafjord Beredskap IKS beredskapen enda mer. Flere geologer ble i formiddag flydd opp til fjellet for å gjøre flere undersøkelser.
Geologene håper allerede i kveld å kunne se om bevegelsene har blitt større siden forrige måling.
Radaren som først avslørte bevegelsene flyttes i dag nærmere det mest aktive området, og enda mer overvåkningsutstyr blir flydd opp til boreriggen på fjellet «Mannen».
Håper å regne ut når raset kommer
Geolog Lars Harald Blikra håper at de allerede mandag kveld kan få sammenlignet nye målinger med de som ble tatt i september.
– Hvis det fortsetter å akselerere, altså at det blir større og større bevegelser i fjellet, kan vi allerede nå begynne å regne ut når raset kan komme, forteller geologen.
I radarskygge
Partiet som kan rase ligger like vest for skredområdet som lenge har vært overvåka. Det området som nå utgjør størst fare har ikke geologene hatt god nok sikt til.
– Den delen som kan rase har lagt i en radarskygge, men vi følger med på alle bevegelser, fortalte geolog Einar Anda hos Åknes Tafjord Beredskapssenter i helga.
- Les også:
Fjellpartiet «Mannen» i Romsdalen blir sett på som kanskje det mest rasfarlige i Norge. Området er nøye overvåket med høyteknologisk utstyr.
Foto: Åknes/Tafjord-prosjektetI løpet av en uke i september ble det målt en bevegelse på 8 millimeter i den mest aktive delen av fjellpartiet.
Ikke fare for folk
Raset, som kan bli mellom 10 000–40 000 kubikk, er ikke stort nok til å true bebyggelse, veier eller jernbane, men folk vil merke det.
Blikra fortalte før helga at raset kan komme innen kort tid, men det kan også ta flere uker eller måneder.