Håper å gjøre julen litt bedre for barn i Ukraina

Det er et mas med handling av julegaver. I dag må også julekalenderen være på plass, men det er ikke alle som tenker bare på seg selv.

Flisnes skole, 4. klasse.

JULEKALENDER: Disse gavene skal til et barn i Ukraina. Theodor Torgersen Andersen (f.v.), Henrik Bae Nordal, Tilde Bjørkedal, Victoria Nørve Haddal og Sofia Larsen vil bidra til å gjøre julen bedre for andre.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

Det florerer av dyre og avanserte julekalendere i butikkene, men noen skoleelever går motsatt vei.

4.-klassingene ved Flisnes skole slår til med en annerledes julekalender. Det handler ikke om å få, men å gi til de som trenger det.

– Det er krig der, de får ikke gått på skole og de har ikke så mange ting, sier Åsne Leknes, som er elev ved Flisnes skole.

Sender gaver til Ukraina

Over 9.600 mennesker har mistet livet og 21.000 er såret siden konflikten mellom Russland og Ukraina brøt ut våren 2014, ifølge anslag fra FN.

Julegaver

Store og små gaver ligger klart til levering i klasserommet på Flisnes skole.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

Elevene ved Flisnes skole i Ålesund samler inn leker og klær til barn i Ukraina. Hver dag i adventstida skal en ny pakke leveres inn.

– I dag har jeg gitt en lekebrannbil og to gensere, forteller Håkon Stene Svarstad, som ble trukket ut først til å legge en gave i sekken.

Gleden av å gi

Dette er elever som forteller at de har det meste fra før. Som alle andre barn gleder de seg til å få gaver i julen, men setter også pris på å kunne hjelpe de som trenger det.

Henrik Bae Nordal

Henrik Bae Nordal med sin gave som skal sendes til en jente eller gutt i Ukraina.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

– Det er bra for dem som er i Ukraina og det er bra for oss. Vi lærer om hvordan de har det. De har ikke så veldig mye og vi har nesten litt for mye, forteller Aron Gjerde.

– Jeg tenker at jeg trenger ikke så veldig mye, for jeg har mesteparten av det jeg trenger fra før, sier han.

4.-klassingenes lærer merker at prosjektet har skapt engasjement blant elevene.

– Vi merker det på dem. De har begynt å etterlyse om vi ikke skal gjøre det samme neste år. De blir glad av å glede andre, sier Eva Furnes Klemetsen.