Håndvask på skolen har gitt Lillebjørn (6) sprekker og såre hender

Fire dager med håndvask på skolen har ført til at Lillebjørn (6) i 1. klasse har fått åpne sår. – Han hylskriker bare vi får vann på, sier mamma Synnøve Neergaard.

Mye vasking har ført til såre hender i korona-tiden.

SÅRE HENDER: Hendene til Lillebjørn Flaa-Neergaard etter å ha vasket hendene på skolen. Mamma Synnøve Neergaard har sendt med sensitiv såpe og håndkrem. Skolen opplyser at de tar grep nå i helga.

Foto: Synnøve Neergaard

Mandag denne uka åpnet skolene igjen for elever fra 1. til 4. trinn. Lillebjørn Flaa-Neergaard har bare hatt fire dager på Sande skole i Sunndal før hendene har blitt så såre at det er svært smertefullt å vaske hendene.

Synnøve Neergaard med sønnen Lillebjørn og datteren Mali

Synnøve Neergaard med sønnen Lillebjørn og datteren Mali.

Foto: Privat

– Han hylskriker bare vi får vann på. Det er vanskelig og vi smører med håndkrem hele tiden. Nå i helgen må vi prøve å kutte ut håndvasken for å se om det bedrer seg. Vi skal uansett bare være hjemme, sier Synnøve Neergaard.

Ønsker at skolen bytter såpe

Før skolen ble stengt var Lillebjørn smårød på hendene, men ifølge Neergaard forsvant dette da hjemmeskolen begynte. Men nå har det eksplodert. Torsdagskveld la hun ut et innlegg på Facebook-siden «Lokalpolitikk i Sunndal» i håp om at skolen bytter såpen sin:

«Sånn ser 6-åringen min ut på hendene etter fire dager på skolen med mye håndvask. Han er til vanlig ikke plaget med eksem ... Jeg har snakket med kontaktlærer, som forteller at det er flere som sliter med dette. Legger ut innlegg her for å forhåpentligvis få fortgang i problemstillinga. Håper noen hjelper snarest, hilsen fortvilet mor.»

– Det virker som om det er flere som sliter med dette. Mange foreldre har kommentert at det er slik for de også.

Neergaard legger til at datteren som går i fjerde klasse også er tørr på hendene, men det har ikke vært så ille som hos lillebroren.

Rektor: – Tar det på største alvor

Lillebjørn Flaa-Neergaard har fått sår og sprekker etter mye håndvask.

Innlegget til Synnøve Neergaard på Facebook.

Foto: Synnøve Neergaard

I flere av kommentarene på Facebook er det mange som skriver at de er i samme situasjon:

«Vi har en 10-åring som også ser sånn ut på hendene. Svir når vi har på fuktighetskrem.»
«Samme her, etter to dager ser ikke hendene til 1-klassingen ut. Sprekker opp og blør og er kjempevondt.»
«Vi har fire sånne hender her i huset også»

Christin Svestad, som er rektor ved Sande skole i Sunndal, sier de i løpet av helgen skal skifte såper.

– Vi tar dette på største alvor og det kan ikke være slik. I morgen skal vi sette inn allergivennlige såper og salver slik at elevene kan smøre hendene. Alt skal være klart til mandag og vi kommer også til å sende en fellesmelding til foreldre, sier Svestad.

Håndkrem og eksemhansker

Kommunikasjonssjef i Norges Astma- og Allergiforbund, Hogne Skogesal opplyser at hyppig håndvask er et problem for dem som har utsatt og sårbar hud.

For å skåne hendene anbefaler forbundet at man bruker milde og uparfymerte såper, og ikke for varmt vann. For høy temperatur gjør at du lettere mister det viktige hudfettet som hjelper til å opprettholde en sunn hudbarriere.

– Det kan også hjelpe med håndkrem etter håndvask, bruk den gjerne hele natten gjennom, sier Kent Hart, fagsjef i biologi og kjemi i Norges Astma- og Allergiforbund.

Eksemhansker kan også benyttes. De hindrer at man klør direkte på eksem eller sår og bidrar til at krem i området som behandles blir værende lengre på, ifølge Hart.