Ola Beinnes Fosse

Ola Beinnes Fosse gikk fra bank til offshore.

Foto: Frode Berg / NRK

Han trives best i motvind

Ola Beinnes Fosse visste godt at mange av offshorerederiene levde på bankenes nåde. Som analytiker i DNB hadde han alle tallene i hodet. Likevel gikk han inn i lederteamet i Rem Offshore. Kort tid etter ble rederiet slukt av Aker.

Nå sitter Ola Beinnes Fosse igjen som konstituert administrerende direktør i Rem, etter at de to tidligere toppsjefene forlot selskapet.

Da 35-åringen vokste opp i Molde hadde han neppe forestilt seg at han noen år seinere skulle lede et sunnmørsrederi gjennom en økonomisk krise.

– Målet mitt har egentlig alltid vært å bli fotballspiller. Jeg spilte for Molde til jeg var 19 år. Da innså jeg at jeg aldri kunne bli en toppspiller. Etter Idrettshøgskolen ble det en master i finans på BI, sier Fosse.

Jeg møter Ola Beinnes Fosse like før han skal delta på landeveisløpet Grimstadvatnet Rundt i Hareid. Han har fått på seg treningstøyet, men han har sagt ja til et intervju om de utfordringene han har møtt etter at han i vår ble headhuntet til Rem Offshore. Allerede da visste han at selskapet kunne gå tomt for kontanter i 2017.

Han hadde en trygg jobb

Ola Beinnes Fosse jobbet som finansanalytiker i DNB. Han skulle følge med på utviklingen i 15 offshoreselskap på Sunnmøre. Fosse skulle gi råd til investorer som ville kjøpe og selge. Han hadde full oversikt over kredittverdigheten i selskapene, og han ble ofte brukt når mediene trengte kommentarer til utviklingen i offshorebransjen.

– Jeg jobbet i DNB i tre år og opplevde at alt på en måte ble ferdiganalysert. Jeg så hvor det bar hen for de fleste selskapene. Da bestemte jeg meg for at jeg ville være med der det skjedde.

– Hvorfor akkurat Rem?

Jeg dekket jo Rem som analytiker og jeg snakket mye med selskapene. Og da Arild Myrvoll ringte og spurte om jeg var interessert i jobben som finansdirektør, så kastet jeg meg bare på. Arild var en viktig grunn til at jeg ville begynne i Rem. Jeg visste at han var dyktig og at han kunne være med på å utvikle meg videre. Jeg visste også at Åge Remøy var en bra mann å jobbe for.

– Men du måtte jo være en av dem som hadde best oversikt og visste at dette umulig kunne gå bra. Hvorfor satset du likevel på ny jobb?

– Jeg ville sitte på innsiden og ikke på utsiden. Jeg visste at det var mindre trygt, men jeg har hele tiden vært opptatt av å utvikle meg videre. Jeg ville lære noen nytt.

Her er et eksempel på en av uttalelsene fra Ola Beinnes Fosse som kredittanalytiker i DnB Markets. Spørsmålet er hvordan Fosse takler overgangen til den nye jobben som finansdirektør i Rem Offshore.

Før Ola Beinnes Fosse tok jobben i Rem Offshore ble han ofte brukt av mediene til å kommentere utviklingen i offshorebransjen (NRK, mars 2016).

Hvis du alltid skal oppsøke det trygge, så blir det kjedelig.

Ola Beinnes Fosse

Det er offshore jeg har jobbet med siden jeg var ferdig med økonomistudiene. Jeg visste hva jeg gikk til, og jeg visste hva jeg skulle gjøre, sier Beinnes Fosse.

Aker stoppet refinansieringen

Utviklingen utover sommeren viste at ikke engang finansanalytikeren Ola Beinnes Fosse hadde full oversikt over det som skulle skje.

I hemmelighet kjøpte Aker ASA seg opp i Rem Offshore og stoppet planene om refinansiering av selskapet.

Det var klart for fusjon mellom Aker-selskapet Solstad Offshore og Rem Offshore. Fusjonen vil nå bli gjennomført om noen få dager.

Generalforsamling i REM Offshore

Den siste generalforsamlingen i Rem Offshore 10. oktober 2016. Åge Remøy (t.v.) og Ola Beinnes Fosse

Foto: Arne Flatin / NRK

Først forsvant eieren Åge Remøy ut av selskapet, så gikk administrerende direktør Arild Myrvoll.

Da ble den tidligere finansdirektøren i Rem Offshore, Ola Beinnes Fosse, konstituert som administrerende direktør.

Jeg var ganske sikker på at vi skulle få til en restrukturering.

Ola Beinnes Fosse

– Hadde du analysert deg fram til dette på forhånd?

– Nei, sier han og trekker på skuldrene, det hadde jeg ikke. Til og med Ola Beinnes Fosse må innrømme at alt ikke har gått som planlagt.

– Jeg var ganske sikker på at vi skulle få til en bra restrukturering, men alt som skjedde etterpå med fusjon og oppkjøp, det hadde jeg ikke forestilt meg. Når jeg nå sitter her som øverste leder for selskapet, så er det litt ufrivillig. Du får det litt i fleisen når Arild og Åge så å si dro på dagen.

Han føler ansvar for dem som er igjen i Rem Offshore, og sier det er derfor han valgte å bli igjen etter at de to andre lederne forsvant. Men han har likevel full forståelse for at Arild Myrvoll og Åge Remøy dro. De to står nå bak et nytt investeringsselskap.

– Blir du tatt imot som en ung jypling, eller får du den respekten du trenger for å gjøre jobben?

Ja, i Rem så gjør jeg absolutt det. De har tatt imot meg på en super måte. Jeg har ikke hatt noen utfordringer med det i det hele tatt. Det er jeg veldig glad for, sier Fosse i det kona Cecilie Hjorth kommer trillende med barnevogn og er litt utålmodig nå som starten på løpet rundt Grimstadvatnet nærmer seg.

Familien en viktig årsak til flytting

Både Ola Beinnes Fosse og kona har røttene sine i Møre og Romsdal. Ola er fra Molde og Cecilie har vokst opp i Ulsteinvik.

– Cecilie var gravid og vi ventet en liten gutt. Det er jo også en grunn til at vi fremdeles vurderer å være her uavhengig av det som skjer ute i Fosnavåg. Men vi er mobile begge to, så dersom det blir nødvendig så flytter vi tilbake til Oslo. Vi ønsker jo utfordringer, hun som advokat og jeg som økonom.

Ola Beinnes Fosse og Cecilie Hjorth

Både Ola Beinnes Fosse og kona Cecilie Hjorth er fra Møre og Romsdal og vil gjerne bli i hjemfylket.

Foto: Frode Berg / NRK

Foreløpig ligger hovedkontoret til Rem Offshore i Fosnavåg. Spørsmålet er hvor lenge det vil vare når alt det formelle rundt fusjonen er på plass.

Solstad Offshore ASA har sitt hovedkontor på Karmøy.

Ola Beinnes Fosse sier at en av de første tingene han ønsket å få på plass da han ble satt inn som administrerende direktør, det var å få beholde så mange arbeidsplasser som mulig i Fosnavåg. Han fikk Solstad til å forplikte seg på at nå framover skal alle skipene til Rem driftes fra Fosnavåg. Spørsmålet er hvor lenge det vil vare.

– Det er klart at når fusjonen er på plass om noen dager, så er det Solstad som styrer virksomheten og kan endre på dette når de måtte ønske det. Det kommer nok an på hvordan vi lykkes med videre drift

– Er du forberedt på å flytte til Karmøy?

Nei, jeg kommer ikke til å flytte til Karmøy, men jeg er veldig forberedt på å flytte til Oslo hvis det må til.

– Vi har ikke sett dette i norsk næringsliv

Rem-direktøren sier at han ble veldig overrasket da han oppdaget at Aker kjøpte seg opp i Rem. Rem hadde startet arbeidet med restruktureringen umiddelbart etter at han ble ansatt våren 2016. Selskapet lanserte en løsning i slutten av juni. Rentebærende gjeld ble kuttet med 22 prosent. Lanseringen ble feiret med bløtkake, og tidligere administrerende direktør, Arild Myrvoll, dro på cruise med familien.

Da skjønte vi at noe var i gjære og fant fort ut at det var Aker som sto bak.

Ola Beinnes Fosse, fung.adm.dir i Rem Offshore

– Vi hadde fått tilslutning fra de største obligasjonseierne, men dagen etter restruktureringen så vi at det ble gjort store oppkjøp og kursen var vesentlig høyere enn sist handlet kurs. Da skjønte vi at noe var i gjære, og fant fort ut at det var Aker som sto bak.

Ola Beinnes Fosse

– Jeg var veldig overrasket. Dette har vi ikke sett i norsk næringsliv tidligere, sier Ola Beinnes Fosse om Akers overtagelse av Rem Offshore.

Foto: Frode berg / NRK

Et par dager senere kom Aker på besøk, og Fosse beskriver stemningen som dårlig da planene om fusjon med Solstad ble lansert.

Aker ga da klar beskjed om at de hadde negativ kontroll over den ene obligasjonen og at de ville stemme ned restruktureringsforslaget dersom Rem ikke gikk med på planene.

– Jeg var veldig overrasket. Dette hadde vi ikke sett i norsk næringsliv tidligere. Det var en veldig aggressiv tilnærming. Men når du har obligasjoner ute i det åpne markedet, så kan dette skje. Er du med på leken så må du tåle steken. Vi kan være sure og lei oss for det som skjedde, men til syvende og sist så er det en del av gamet.

Finansdirektøren i REM i Fosnavåg trur arbeidsplassane i selskapet er liv laga også etter at fusjonen med Solstad vert ein realitet. Ola Beinnes Fosse har berre nokre månader i stillinga, men er trygg på at dei tilsette vil få ein viktig posisjon i det nye selskapet.

Remflagget fires i Fosnavåg (NRK, oktober 2016).

Fosse innrømmer at det var tøft akkurat der og da, men nå ser han framover.

– Jeg er overbevist om at Rem klarer å skape et stort og godt rederi sammen med Solstad.

Den maritime klyngen

Dersom selskaper og fagmiljøer forsvinner ut av fylket, så mener mange at det kan bli en trussel mot den maritime klyngen (se faktaboks).

Hvis Rem nå skal styres fra Karmøy, kan det tolkes som en svekkelse av klyngen.

– Jeg vet det snakkes mye om den maritime klyngen, og hvor viktig det er at vi tar vare på den. Jeg er ikke så bekymret for dette når det gjelder konsolidering av selskaper. Det betyr bare at vi utvider klyngen. Det jeg er mest bekymret for er utviklingen i markedet. Vi er helt avhengig av at markedet tar seg opp igjen om 3-4 år for at vi og andre selskaper rundt oss skal ha livets rett, sier Fosse.

Kommer det flere sammenslåinger?

– Det er det vanskelig å si noe sikkert om, men hvis vi ser på norsk sokkel så tror jeg vi nå har rundt 70 ulike operatører fordelt på 400 skip. Det er ikke hensiktsmessig fordi du ikke klarer å opparbeide tilstrekkelig markedsmakt. Jeg vet ikke om vi får til de konsolideringene som er nødvendig.

Fosse viser til at det nå har kommet en løsning for Havila Shipping. Han mener det også blir spennende å se hva som skjer med Olympic Shipping og Island Offshore. Uansett så hevder han at bankene ikke ønsker å eie og ta pant i skip.

– Bankene ønsker at selskapene skal finne løsninger. Så lenge du får inn kapital i disse selskapene så tror jeg bankene strekker seg ganske langt for å få dem til å overleve. Jeg er ikke sikker på at det nå blir den store konsolideringsboomen som vi hadde sett for oss for en liten stund siden.

En bankmann som offshore-sjef

Ola Beinnes Fosse

Ola Beinnes Fosse er klar for Grimstadvatnet Rundt. Han kom inn som nummer tre i konkurranse med flere andre sterke løpere.

Foto: Frode Berg / NRK

Ola Beinnes Fosse mener han har et litt annet fokus enn mange andre som jobber i offshorenæringen på Sunnmøre.

– Noen av rederne er veldig nært knyttet til skipene, mens jeg fokuserer mest på å ta vare på kontantene i selskapet. Jeg gjør det som må til for å holde på kontantene. Hvis jeg klarer det, så vil det også sikre arbeidsplassene. Jeg har en mer økonomisk tilnærming til driften og gjør de grepene som er nødvendig for å holde selskapet flytende. Bankene krever det, eierne krever det og det vil bevare arbeidsplassene.

– Hva sier de tidligere kollegene din i DNB om at du nå sitter midt oppe i en krise?

– De fleste kjenner meg som en som søker utfordringer. Jeg er ikke glad i å ha det trygt rundt meg hele tiden. Det er utfordringene som driver meg. Her har vi en næring som nå er ganske langt nede. Utfordringen er å få alt på plass igjen. Det er vel ingenting som er mer motiverende enn det?

– Hvor lenge holder du ut?

– Jeg skal være såpass ærlig å si at jeg kom hit for å være finansdirektør i et børsnotert selskap, og jeg kom fordi at Arild Myrvoll og Åge Remøy var her. De forutsetningene er nå borte, så det er klart at jeg må tenke meg om.

Da fusjonen med Aker kom og det ble gjort en avtale om oppkjøp, så bestemte Ola Beinnes Fosse seg for å jobbe hundre prosent for å gjennomføre det han hadde begynt på. Når han er ferdig med det, så vil han tenke over hva han skal gjøre videre.

– I løpet av desember så kommer jeg til å ta en avgjørelse om det jeg skal gjøre, sier Fosse.

– Så du er ikke helt sikker på at du blir?

– Nei, det er jeg ikke. Nettopp fordi at det jeg takket ja til er borte. Såpass ærlig må jeg være.

Trenger trim for å overleve i jobben

Nå merker jeg at samtalen med Ola Beinnes Fosse er over. Han begynner å se seg rundt. Det regner tett og det er kaldt. Det ser ut til at han trenger å varme litt opp før han skal i gang med å løpe Grimstadvatnet Rundt.

– Er det viktig å holde seg i form for en toppsjef i Rem Offshore?

– Ja, det her er en 24-timers jobb. Det er mye stress og mas. Jeg trenger noe som gjør at jeg kan koble helt av, der jeg får brukt energien min på andre ting enn å sitte i telefoner og forhandlinger. Uten trening hadde jeg slitt med å ha den jobben jeg har nå, Treningen er jeg helt avhengig av, sier mannen som en gang hadde som siste største drøm å bli profesjonell fotballspiller.

Er du motivert for en løpetur i regnværet?

– Jeg kjenner at jeg begynner å angre meg litt, men jeg har aldri vært en som trekker meg, så jeg skal stå for det jeg har sagt.

Og det gjør han.

Han trekker DNB-lua fra sin gamle arbeidsplass godt nedover ørene, og sliter seg inn til en tredjeplass i et felt av mange sterke løpere

.

Ola Beinnes Fosse

Ola Beinnes Fosse sier at han er helt avhengig av å holde seg i toppform for å gjøre en god innsats på jobben.

Foto: Frode Berg / NRK