NRK Meny
Normal

Han passer på finansministeren

Han begynte som kjøttskjærer i Volda. Nå knuser han tall i Finansdepartementet. I skyggene bak Siv Jensen står alltid statssekretær Jon Georg Dale.

Han passer på Siv

Statssekretær Jon Georg Dale stikker hodet fram fra skyggene bak finansministeren. Det er tidlig onsdag morgen og Siv Jensen har akkurat kommet ut med statsbudsjettet i veska.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Statsbudsjettet er som en eksamensoppgave. Resultatet legges fram i september, men arbeidet starter tidlig i februar. Denne uka ble budsjettet presentert for hele Norge.

– Jobben med et statsbudsjett er både krevende og morsom, og du er alltid litt spent på mottagelsen. De siste tre månedene har vært preget av hardt arbeid, sier den 31 år gamle Frp-politikeren.

Røper for lite

Det er mye hemmelighetskremmeri rundt et statsbudsjett, men Dale er god til å holde på hemmeligheter.

– Samboeren mener jeg røper alt for lite av det jeg arbeider med. I første rekke dreier det seg om helse og samferdsel. Men budsjetthemmeligheter er ikke noe vi snakker om hjemme ved middagsbordet.

Sover ikke hjemme hos finansministeren

Finansminister Siv Jensen og statssekretær Jon Georg Dale

Ut av døra til finansministeren grytidlig onsdag morgen. For statssekretæren i Finansdepartementet ble det bare tid til en kort natt hjemme før statsbudsjettet skulle presenteres.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kvelden før statsbudsjettet skulle legges fram ble lang, og allerede tidlig onsdag morgen kommer han ut av døra hos finansministeren med veska full av dokumenter. Hadde han egentlig vært hjermme om natta? Hadde han overnattet hos finansministeren?

– Jeg kan heldigvis bekrefte her og nå at jeg lå hjemme i min egen seng, sier Dale med et lite smil.

Kemnerbrev på rim

Han er kjent som en statssekretær med velutviklet sans for humor. For ikke lenge siden sendte han et brev til Ulstein kommune om sentralisering av kemneren. Det spesielle var at hele brevet gikk på rim.

Jon Georg Dale

Statssekretær Jon Georg Dale skriver gjerne dikt for å løfte saker høyere opp på den politiske dagsorden.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Etterpå skrev han i en epost til VG at "mitt forsøk på en humoristisk inngang er gjort for å prøve å løfte denne debatten høyere opp på den politiske dagsorden".

Dikt fra statssekretæren til kommunen

Og kanskje klarte han det? Saken ble i alle fall omtalt i flere medier og fra Ulstein fikk han svar fra noen lokale rimsmeder.

Dikt fra kommunen til statssekretæren

I formannskapet som 19-åring

Jon Georg Dale ble formannskapsrepresentant i hjemkommunen Volda da han var 19 år. Han var rådgiver i Fremskritspartiets stortingsruppe. Så ble han statssekretær i Samferdselsdepartementet. Nå har han samme jobb i Finansdepartementet.

– Dette er en jobb som gir mening. Her får jeg anledning til å være med på å drive fram vktige politiske saker som setter dagsorden på en rekke områder.

Han har ikke noe imot å gå to skritt bak finansiminister Siv Jensen. Dale sier de samarbeider godt.

– Vi har god kjemi begge veier og gjensidig tillit.

Dalsfjording for alltid

De siste årene har den aktive statssekretæren bodd i Oslo. Men han insisterer fremdeles på å at han er fra hjembygda Dalsfjorden i Volda.

– Hvis du er fra Dalsfjorden, så er du fra Dalsfjorden. Det er viktig å huske på hvor du kommer fra. Jeg er stolt av å være Sunnmøring og er opptatt av å levere gode politiske resultater for Nordvestlandet.