Haglbyger i Nederland sender norske agurkpriser til himmels

Sist uke ramponerte kraftige haglbyger i Nederland flere titalls gartnerier. Store avlinger med agurk ble ødelagt. Det sender agurkprisene oppover.

Agurk

Det er agurktid, og prisene på norske agurker stiger kraftig. Underproduksjon og haglbyger i Nederland skal være årsaken.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Det norske Landbruksdirektoratet melder nå om en prisoppgang på agurk i det norske markedet. Produksjonen klarer ikke holde tritt med etterspørselen. Dermed går prisene opp.

– Det er godt salg av argurker. Men produksjonen er noe lav. Dette fører til prisoppgang og noe import, heter det i meldingen fra direktoratet.

Grønnsaker

I Ålesund kostet en agurk kr 19,90 tirsdag. Det er to kroner mer enn for få uker siden.

Foto: Terje Reite / NRK

Kraftig uvær i Nederland

Gartner Per Magnus Berdal i Valldal bekrefter at han oppnår gode priser på agurkene sine. Han kan fortelle at agurkprisene er på veg oppover i hele Europa. Og kraftige haglbyger i Nederland får skylden for prisoppgangen.

– Det kraftige uværet i Nederland i forrige uke påvirker prisen i Europa. Og dette påvirker prisen også i Norge, selv om norske agurker har prioritet på det norske markedet fra mars til oktober, sier Berdal.

Store skader

Torsdag 26. juni ødela voldsomme haglbyger flere veksthus i det viktigste agurkområdet i Nederland. Dette området befinner seg den sørøstlige delen av Nederland. Mer enn 50 dekar med agurk-veksthus er ødelagt så ille at man nå regner agurksesongen som over.

– Det vil ta måneder å reparere skadene og det kommer til å bli en utfordring å få satt i gang plantingen av nye agurkplanter i januar, heter det i en melding som Norsk Landbruksrådgivning har formidlet til norske agurkdyrkere.

Hagl i Nederland

Dette bildet sendte Norsk Landbruksrådgivning ut til norske produsenter sist uke. Bildet viser hagl store som tennisballer, fra uværet i Nederland torsdag 26. juni.

Foto: Norsk Landbruksrådgivning

Varslet prisøkning

Arealet på 50 hektar blir anslått til å utgjøre 10 prosent av arealet som blir brukt til produksjon av agurk i Nederland.

En agurk av normal størrelse og kvalitet koster rundt 20 kroner i butikkhyllene i Ålesund. For få uker siden var tilsvarende pris rundt 18 kroner. Det er ventet at effekten av sist ukes uvær i Nederland slår inn for fullt i neste uke.

Allerede i mars varslet Landbruksdirektoratet om en prisoppgang på agurk. Dette var helt i starten på den norske agurksesongen. Økt etterspørsel i Europa og økte tollsatser ble oppgitt som årsaken til prisoppgangen.

Svinger

Om tilgangen på agurk er knapp nå, er det toppsesong i salget av agurk i Norge. Det er mellom 40 og 50 gartnerier som driver profesjonell dyrking av agurk i Norge. Og produksjonen kan svinge fra tid til annet.

– Noen gartnerier har av og til behov for å foreta omplantinger. Dette kan også få innvirkning på tilgangen på agurk, sier Per Magnus Berdal. Han driver ett av de tre agurk-gartneriene i Møre og Romsdal. I tillegg er det stor agurkproduksjon i Vanylven og i Haram.