Hopp til innhold

Hackere spolerte nesten e-valget

– Hadde de lykkes, måtte vi avlyst hele e-valget, sier fylkesordfører Jon Aasen (Ap).

Hacker

Hacking og manipulering av stemmegivningen har vært et trofast punkt for e-valg-skeptikerne.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Tolv kommuner i Norge valgte å gjennomføre årets stortingsvalg over internett, i tillegg til den vanlige papirstemmingen.

Det prosjektet kunne fort falt i fisk for Ålesund kommune.

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) i Møre og Romsdal kan nemlig fortelle til RBnett at e-valget holdt på å bli spolert av hackere, som nesten kom seg gjennom sikkerhetssystemene og fikk tilgang til stemmegivningen.

Ønsker totalt e-valg

Jon Aasen

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) i Møre og Romsdal sier e-valgsystemene har bevist at de er gode nok til å innføres over hele landet.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

– Det var nummeret før noen klarte å hacke seg inn. Hadde de lykkes måtte vi avlyst hele e-valget. Om det var utenforstående eller egne folk som testet systemet, vet jeg ikke, sier han til avisa.

Aasen leder landsgruppa for e-valg, og legger til at han er glad for at sikkerhetssystemene besto.

Derfor er Aasen nå enda mer positiv til at elektronisk valg over hele landet.

– Det viktige er at sikkerhetssystemet besto. Min spådom er derfor at e-valg blir utvides til å omfatte hele landet. Deltakerne var veldig fornøyde, sa Aasen på fylkestinget i Geiranger.

Mange e-stemmer

Hele 70.000 personer fordelt på de tolv forsøkskommunene stemte via internett ved høstens stortingsvalg.

E-valg gjelder kun i perioden for forhåndsstemming, dvs. fra og med 12. august kl. 0900 til og med 6. september kl. 2359.

I Ålesund var 52,2 prosent av stemmene gitt på forhånd. Av disse var 76,5 prosent av stemmene gitt via internett (9.940 stemmer)