Mathias og guttegjeng fant dynamitt i Langevåg

Flere unge gutter fant ei kasse med dynamitt i terrenget ved Devoldfabrikken i Langevåg.

Dynamitt

Denne kassen med dynamitt ble funnet av en guttegjeng i Langevåg fredag ettermiddag.

Foto: Mathias Valderhaug Larsen

Mathias Valderhaug Larsen

Mathias Valderhaug Larsen var en av de som fant dynamitten. Han var ikke redd, men forstår i ettertid at det kunne ha vært farlig.

Foto: privat

Guttene åpnet kassen med eksplosivmerke utenpå og den viste seg å inneholde dynamittgubber. Funnet ble gjort i 16.15-tiden fredag.

– Det var en kompis av oss som hadde sett kassen og han tok oss med bort i skogen og viste oss, sier 7. klassingen Mathias V. Larsen.

Rosa dynamittgubber

Pappesken lå gjemt i en skråning like ved Devoldfabrikken i Langevåg. Da de åpnet kassen fikk de se rundt 60 lange, rosa dynamittgubber i poser.

– Jeg ble ikke redd før i ettertid. Nå forstår jeg hvor farlig og kraftig dynamitten kan være, sier Mathias.

Han og de andre trodde først det kunne være en spøk. Mandag ble nemlig bombegruppen fra Oslo tilkalt fordi det ble funnet en mistenkelig pakke med eksplosivmerke utenpå i et boligområde. Det viste seg å være en narrebombe, med ledninger og ting som skulle ligne på en bombe.

Da guttegjengen forsto at dynamitten var ekte, gikk de først bort til det lokale lensmannskontoret bare et lite stykke unna. Kontoret var det stengt og guttene gikk derfor videre til rådhuset for å fortelle om funnet. Der tok de affære og fikk varslet politiet.

Skremt far

Dynamitt

Rundt 60 dynamitterkubber ble funnet av ungguttene.

Foto: Marthias Valderhaug Larsen

Pappa Ole-Morten Hestetun skryter av guttene fordi de varslet voksne. Men han er skremt over at barna fant dynamitt liggende i naturen.

– Hadde dynamitten havnet i gale hender og noen hadde tent på, kunne det ha gått galt. Folk kunne ha blitt skadet eller drept, sier Hestetun.

Han er overrasket over den store mengden av dynamitt som ble funnet.

Kvalme og hodepine

Politiet har tatt hånd om dynamitten for destruksjon, men vet ikke hvor sprengstoffet stammer fra. De vil etterforske saken videre for å finne ut hvordan dynamitten har havnet der.

– Å ta på dynamitt med bar hud kan gi kvalme og hodepine, sier Arild Reite. Han er operasjonsleder ved Sunnmøre politidistrikt.

Foreldrene har blitt gjort oppmerksomme på at hvis barna deres føler seg dårlige, kan dynamitten være grunnen.

Langevåg