Gurisenteret åpnet

- En stor dag både for Smøla, regionen og for landet, sier lederen av det nye Gurisenteret.

Jan Erik Larsen opnar Gurisenteret

Jan Erik Larsen opnar Gurisenteret.

Foto: Kjell Jøran Hansen

Daglig leder Ane Forsnes forteller at hun nå er både glad og litt lettet.

- Det føles helt fantastisk og jeg er litt lettet for det har vært litt kaos her i innspurten. Men i dag tidlig stoppet jeg opp litt, tok en kopp kaffe og kikket meg rundt. Da så jeg at dette blir bra. Nå kommer gjestene og det ser fantastisk ut.

Teater, utstillinger og vindkraft

Hovedbygningen i senteret er et amfiteater som er bygget inn i kulturlandskapet. Her skal teaterstykket "Fru Guri av Edøy" framføres årlig, i tillegg til en rekke andre arrangementer og konserter.

- Nå har vi en fantastisk utstilling som handler både om historien i området og religionsskiftet. Og det fortelles ved hjelp av vind, for vindkraft er viktig her på Smøla, sier Forsnes.

Under og foran amfiet er det formidlings- og visningssenter som vil fortelle om utfordringer og omstilling i kystsamfunnene i middelalderen og i vår egen tid, om energi og natur, og vind og omskiftninger.

Amfi

Amfi på Gurisenteret.

Foto: Kjell Jøran Hansen

Med utstillingen "Møter med vinden" skal Gurisenteret inngå som del av det planlagte nasjonale kompetansesenteret for vindkraft på Smøla. Kommunen har ambisjoner om at kompetansesenteret skal bli et kraftsentrum for satsing på vindkraft i Norge.

- Vi håper på 10.000 besøkende fra hele regionen. Det tror jeg er et beskjedent anslag. I første omgang er det Fru Guri av Edøy som spilles her. I tillegg blir det kulturaktiviteter året rundt.

Fornyet teaterstykke

"Fru Guri av Edøy" ble skrevet til 800-årsjubileet til Edøy kirke og oppført første gang i 1990. Det handler om menneskers strev for et verdig liv i høymiddelalderen, og om en kvinne som setter dagsorden. Nå har teaterstykket blitt fornyet i samarbeid med Teateret Vårt i Molde, og med Gurisenteret får "Fru Guri av Edøy" en ny arena.

- Det har blitt mange endringer på stykket som nok vil overraske mange av de som har sett det før. Det blir noe nytt, men jeg tror det blir bedre.

Gurisenteret er finansiert av Kultur- og Kirkedepartementet, Statkraft, Møre og Romsdal Fylke, Sparebank1 Nordvest, NEAS og Smøla kommune.