NRK Meny
Normal

Gunnhild og barna ble nektet retur fra Afrika

Gunnhild Bremer og hennes to barn opplevde å bli strandet i Afrika i flere måneder da UDI nektet dem retur til Norge. Onsdag kom gladmeldingen fra Utlendingsdirektoratet.

Fekk endeleg kome til Noreg med borna

Gunhild med ektemannen Nate og barna Øst i Afrika. Gunhild har ventet lenge på å få hjem til Norge.

Foto: Privat

De siste seks årene har ekteparet Nate og Gunnhild Bremer fra Valderøy på Sunnmøre bodd Øst i Afrika, der de har jobbet i det lokale kirkesamfunnet med undervisning og utvikling av språk.

I år hadde de bodd så lenge i landet at de endelig fikk lov til å adoptere, men i sommer støtte de på komplikasjoner.

Ektemannen Nate havnet nemlig i en bilulykke som var såpass alvorlig at han måtte hjem til Norge for behandling.

Da fikk ikke Gunnhild og barna bli med.

Fikk avslag

Adopsjonen hadde nemlig ikke blitt godkjent av Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), og UDI ville ikke innvilge turistvisum.

Etter å ha ventet seks uker på søknaden om å få opphold i Norge i påvente av adopsjonsgodkjenningen, fikk familien avslag.

Begrunnelsen for dette var ifølge Gunnhild at UDI krevde en godkjent adopsjonssøknad for barna, noe som tar lang tid å få godkjent.

Dermed måtte Gunnhild og barna bli igjen i Øst-Afrika, og Nate hadde ikke mulighet til å reise tilbake for være hos dem.

– Det har vært ei påkjenning fordi det alltid er en mulighet for at ting kan blusse opp her nede. Dessuten - hvis det skjer noe her eller hjemme i Norge, eksempelvis med familiemedlemmer, så sitter vi fast i Afrika, sier hun.

– Vi tok til tårene

Gunnhild sier det har vært et tøft år, men onsdag kom gladmeldingen som snudde frustrasjon til glede.

Da kunne nemlig Bufetat melde at de hadde godkjent adopsjonssøknaden, og at de ville be UDI om å innvilge norsk statsborgerskap for de to barna Nora (20 mnd) og Moses (18 mnd).

– Vi tok til tårene da vi fikk beskjeden! På et tidspunkt trodde vi søknaden aldri skulle komme i orden, men nå var det bare en utrolig lettelse å få vite at vi endelig hadde kommet i mål, sier Gunnhild lykkelig.

Hun håper at de får lov til å reise tilbake til Norge innen ei uke, men sier at de er klare til å dra innen en time dersom de får lov.

– Koffertene er pakket for å si det slik.

Garanterer feiring

Flere har støttet familien under tvangsoppholdet i Afrika. Også Gunnhilds mor har tatt permisjon fra jobben i den tunge tiden for å reise ned og hjelpe henne.

Nå er ventetiden over.

Hjemme på Valderøy finner vi mannen Nate, som nesten ikke kan vente med å se sine kjære igjen.

– Det var en lettelse å få de gode nyhetene i dag. Dette har vært en lang prosess, så det var helt genialt å få vite at søknaden er godkjent.

– Det blir feiring når de kommer hjem?

– Det kan jeg garantere, sier han og ler.