Enslig grindhval på matjakt

En grindhval har den siste uken oppholdt seg i Grytafjorden i Tennfjord. Det er et litt uvanlig syn på denne tiden av året.

Mange skuelystne har fått med seg dette, og blant dem som fikk se hvalen på nært hold, var Nils Ivar Myklbust, som var ute i båt sammen med broren og kjæresten.

– Vi hadde hørt den skulle være der så jeg fikk låne en båt på jobb og tok turen for å lete etter den, forteller han.

Flott opplevelse

Det tok ikke lang tid før de fant den.

– Den var nysgjerrig og kom nesten helt bort til båten. Det var en fantastisk opplevelse, jeg har aldri sett grindhval før, forteller han.

– Båten lå bare stille og det ble helt perfekt i den fine solnedgangen, forteller han.

Les også:

Uvanlig på denne tiden

Rune Veiseth

Akvarist Rune Veiseth sier at det ikke trenger å være en spesiell grunn til at hvalen ferdes alene.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Akvarist ved Atlanterhavsparken, Rune Veiseth, sier at det ikke er et uvanlig syn med grindhval. Det er derimot ikke like vanlig å observere grindhval på denne tiden av året.

– Det vanligste er å se den i oktober – november. De drar i alle fjorder på jakt etter sild eller blekksprut. De vandrer over lange strekninger, forteller han.

Flokkdyr

Normalt er grindhvalen et flokkdyr, men denne grindhvalen holder seg for tiden alene.

– Det trenger ikke være noe rart med det, det kan være en enslig hanne som møter igjen flokken sin senere, eller som kommer til å slå seg sammen med en ny flokk med tid og stunder, sier han.

Akvaristen har selv badet med både grindhval og spekkhogger.

– Dette er nysgjerrige dyr og jeg har aldri hørt om noen som har blitt skadet. Men jeg vil ikke anbefale folk å gjøre det, det er tross alt snakk om store dyr, sier han.