NRK Meny
Normal

Graves for signalbygg

Gravemaskiner og boremaskiner har inntatt gamle Romsdalsmuseet. Etter årevis med venting, er arbeidet i gang for å klargjøre tomta for museets etterlengta nye museumsbygg "Kronen på verket".

Spleiselaget tar et tak

Moldeordfører Torgeir Dahl, fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik, raumaordfører Lars Olav Hustad og nessetordfører Rolf Jonas Hurlen markerer at arbeidet er i gang. Musumsdirektør Jarle Sanden i trillebåra.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Ordførere fra bidragskommunene til Romsdalsmuseet tok et tak med trillebår, spade og slegge for å markere byggestarten fredag, anført av museumsdirektør Jarle Sanden.

Romsdalskommunene er med på spleiselaget og tar en tredjedel, fylkeskommunen tar sin tredjedel og Staten bidrar derfor med det samme. Prislapp total 145,5 millioner kroner.

Museumsdirektør Jarle Sanden

- Det er for publikum vi bygger, sier Romsdalsmuseets direktør Jarle Sanden.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Graves før bygging

Der det gamle administrasjonsbygget sto, graves det djupt ned i leira og store mengder berg skal bort for å gi plass til et praktbygg inspirert av spisse romsdalsfjell.

– Nå skjer det framover, sier museumsdirektør Jarle Sanden. Tomta ryddes for jord og torv, og i neste uke sprenges det. Det bores og sprenges for å gjøre klart til bygging i mai.

Arkitektonisk signalbygg


Dette blir et signalbygg og en attraksjon i seg sjøl, med moderne utrykk og ny bruk av trevirke i massivform. Så skal Romsdalsmuseet fylle bygget med innhold og opplevelser.

– Det er målet, og i slutten av 2015 står bygget ferdig og museet kan flytte inn og da skal publikum få komme, sier Jarle Sanden.

Romsdalsmuseets nybygg

Nybygget til Romsdalsmuseet illustrert av Reiulf Ramstad.

Foto: Reiulf Ramstad Arkikter/illustrasjon

Og her kan Romsdalsmuseet få stille ut og lagre alle sine verdier som nå er stuet bort?

– Ja, for oss er dette kjempeviktig og det viktigste. For publikum vil det vise seg, at skal Romsdalsmuseet være i tida og vise at vi har noe å fortelle folk, og at det er viktig det vi forteller, så trenger vi det bygget her. Det er for publikum vi bygger.

SLIK BLIR BYGGET

Fram i lyset

De uvurderlige samlingene til Romsdalsmuseet som i årtier har vært lagret kummerlig i mørke kjellere, skal kunne hentes fram og vises i flotte utstillingslokaler i det nye bygget.

Her blir god plass for faste og skiftende utstillinger. Samtidig får nybygget godt meg trygge magasiner, der fortidens verdier kan bevares for framtida.

Her blir regionale fellesmagasin for museumsgjenstander, arkiv og fotografi. Dessuten blir det en fylkesomfattende fellestjeneste for konservering med eget verksted.

Nå er alt stuet bort, sier Jarle Sanden, men vi gleder oss til at alt skal få bedre forhold og at publikum skal få se mer av dette når nybygget står ferdig.

Med nytt utstillings- og museumsbygg vil Romsdalsmuseet etter 100 år kunne ta steget fra sesongåpnet museum til helårsåpent.