Hopp til innhold

Derfor blir grasrota hyllet av politikerne

Mens de fremste politikerne kjemper om plassene på Stortinget, gjør bakkemannskapene mye av grovarbeidet på grasrota.

Trofaste valgkamp-slitere

Se reportasjen for å få et innblikk i hverdagen som trofast bakkemannskap for politikerne.

– Blå himmel – det er et godt signal vet du, sier Kåre Fjørtoft i det han går ut av huset og ønsker den nye dagen og det gode været velkommen.

Trofaste slitere som stiller opp lokalt er fortsatt gull verdt for de politiske partiene i en valgkamp. I Møre og Romsdal kjemper Fremskrittspartiet om å holde andremandatet, og da er trofaste slitere som 70 år gamle Fjørtoft gull verdt å ha.

Det er valg om litt over en uke, og Kåre møter stadig vekk velgere på stand. Han er alltid klar til innsats for Fremskrittspartiet.

– Jeg føler dette er veldig viktig arbeid, for hvem skal prate dersom vi på grasrota ikke vil jobbe? Det kan ikke bare være folk som sitter og debatterer på tv heller.

– I kommunen betyr slikt veldig lite. Det at folk engasjerer seg er viktig både i stortingsvalget, og spesielt i lokalvalget.

Hyllet av politikerne

Oskar Grimstad (Frp) kjemper for å holde plassen sin på Stortinget, og berømmer innsatsen til Kåre Fjørtoft og andre trofaste slitere.

Grimstad har sittet fire år på Stortinget for Fremskrittspartiet. Nå skal velgerne avgjøre om han får fire år til. Grimstad mener at gode bakkemannskaper er avgjørende.

– Rent organisatorisk er det disse som sørger for å få standene på plass når det er valgkamp. Det er disse som planlegger de lokale arrangementene. De står og leverer brosjyrer ut i postkasser. Hvis vi ikke hadde hatt disse så hadde vi rett og slett ikke nådd ut til folket. Så enkelt er det, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Grasrota

God stemning når Kåre Fjørtoft står på stand for Frp.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Ikke sexy med valgkamp

Kampen om velgerne er en kamp om oppmerksomhet. Hva som skjer i TV-ruta har alltid vært viktig. I denne tiden med nye arenaer som internett, Facebook, Twitter og Instagram, vil enkelte kanskje mene at det er bortkastet tid å stå på stand.

Professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot mener likevel at de trofaste og lokale sliterne som stiller opp både på gata og på stand, fortsatt spiller en viktig rolle.

Frank Aarebrot

– Du kan si at norsk valgkamp ikke er særlig sexy, sier professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Ja, de har nok ganske stor betydning, selv om det har blitt færre av dem. Det er jo rett og slett fordi man må bemanne forskjellige aktiviteter som gjør partiet synlig, sier Aarebrot, og legger til:

– Du kan si at norsk valgkamp ikke er særlig sexy. Den handler jo egentlig om å prøve å overbevise velgere som stemte på partiet sist, og som i mellomtiden har begynt å tvile på om de skal stemme på det samme partiet.

– Nok å bare være der

Aarebrot understreker at det derfor ikke er så viktig hva man sier til folket på gata.

– Det er nesten nok å bare være der, vifte med flagget, vise at man eksisterer og at en fremdeles har særpreget.

Tilbake hos dagens mann, Kåre Fjørtoft, er kampen for Frp like brennhet som de andre dagene før valget.

– Det er jo fordi jeg føler at jeg som vanlig person kan ha noe å tilføre, sier Kåre, før han henvender seg til «Sindre» og gladelig deler ut partiets brosjyre.

Slik en ekte trofast sliter gjør i valgkampen.