Hopp til innhold

Godteskåla kan ødelegge viljestyrken din

Er du en av dem som har gått bananas i godteridisken etter at prisene stupte? Da må du passe deg, for du kan risikere å ødelegge viljestyrken din.

Smågodt

25 biter av dette tilsvarer en hel middag i kaloriinntak. Mye tyder på at folk spiser langt mer etter at prisene de siste ukene har stupt, og forskning tyder på at man kan ødelegge viljestyrken sin ved å ha smågodt liggende hjemme.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I disse tider selger butikkene store mengder svært billig smågodt, og folk hamstrer som aldri før. Mange av oss velger å kose seg litt ekstra, mens andre vil være lure og fylle opp snoplageret for en lang tid fremover. Det er kanskje ikke så lurt likevel.

Kathrin Kobbevik

Kathrin Kobbevik oppfordrer folk om å kose seg med godteri i påsken. – Det er hamstringen og mengdene som er problemet, så kjøp gjerne inn litt godteri til påsken og nyt hver bit!

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

– Vi vil så gjerne spare det til en passende anledning, men problemet er at mange av oss ikke klarer det, sier folkehelsekoordinator i Ålesund, Kathrin Kobbevik.

Grunnen er enkel. Viljestyrken spiller en stor rolle for at mange av oss sliter med å holde oss unna godteskåla. Men man skal ikke kimse av viljestyrken.

– Viljestyrken er en kraft som blir utslitt og oppbrukt, så du må være nøye på hva du bruker den til. Om du vil spise mindre godteri, bør du ikke ha skap og skuffer fulle.

Utfordringer i jobben påvirker viljestyrken

Det kan være krevende å la være å gå i godteskåla, så hvis man hele tiden skal bruke viljestyrken på å holde seg unna den, kan den gå tom, sier Kobbevik.

– Vi mennesker er generelt glad i søtsaker. I dag har vi tilgang til enorme mengder med søtt som omtrent ikke koster oss noe. Da står alt og faller på viljestyrken, og den er en begrenset ressurs.

Hvis du bruker mye viljestyrke på andre ting i livet, er det ekstra vanskelig å stå imot godsakene.

– Har du utfordringer på jobben eller i privatlivet, er det større sannsynlighet for at du går i godteriskuffa og spiser mer enn du hadde planlagt.

Jan Ole Hesselberg

Ved å sørge for å være uthvilt og ha overskudd, har man større sjanse for å stå imot godteskåla, mener psykologspesialist, Jan Ole Hesselberg.

Foto: Tankesmed.no

Det er den amerikanske psykologiprofessoren Roy Baumeister som står bak denne teorien.

Psykologspesialist Jan Ole Hesselberg, har også studert fenomenet.

– For hver gang man går forbi en godteskål og dermed står imot en impuls, jo større sannsynlighet er det for å gi etter. Viljestyrken fungerer som en muskel som blir trøtt og gir etter, forklarer Hesselberg.

Viljestyrken har ikke ubegrenset kapasitet og bør belastes så lite som mulig.

– Man trenger viljestyrke hver gang man skal stå imot en impuls.

Viljestyrken kan trenes opp

Men fortvil ikke, viljestyrken kan også bygges opp igjen.

– Den kommer og går og er situasjonsavhengig. Personers evne til å motstå impulser varierer og kan trenes opp, sier Hesselberg.

Hans beste tips er å kjøpe inn godteriet når du skal spise det og unngå å hamstre.

– Økt tilgjengelighet gir økt forbruk. Det er en illusjon at man kan spare på godteriet, sier Hesselberg.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL