Hopp til innhold

– Jeg har nå følelsen av å leve, ikke bare å være i live

Å besøke en venn eller hente barn fra trening er ikke selvsagt for funksjonshemmede. Gjennom en prøveordning har slike gjøremål blitt en naturlig del av hverdagen for mange med særlige behov i utvalgte fylker. Nå er håpet for en utvidet og permanent løsning tent.

Kari Wiik

Nestlederen i Norges Blindeforbunds sentralstyre håper på en permanent transportløsning for funksjonshemmede.

Foto: Sissel Brunstad / NRK

I en budsjettlekkasje fra Senterpartiets Jenny Klinge til Blindeforbundet, kommer det fram at det blir satt av penger til å holde den såkalte TT-ordningen, tilrettelagt transport for funksjonshemmede, gående ut 2014.

Tenk at jeg kan være med på noe når jeg har lyst. Føler meg gladere. Jeg har nå følelsen av Å LEVE, ikke bare å være i live.

Respondent, spørreundersøkelse

Utgangspunktet var at den såkalte ordningen, som gir bevegelses- og synshemmede muligheten til å bruke turkuponger med en verdi opp til 440 kroner for å komme seg rundt med drosje, skulle avsluttes i april 2014. At perioden nå utvides gir mange håp om en permanent løsning.

– Vi har fått veldig mange tilbakemeldinger fra folk som er kjempeglade. De som ikke kjører bil selv, kan bestille drosje, og ta seg frem til de aktivitetene de har lyst til å være med på, sier nestleder i Norges Blindeforbunds sentralstyre, Kari Wiik.

Aktive liv

55-åringen fra Ålesund er selv svært svaksynt, og håper nå at mennesker i lignende situasjoner landet rundt får ta del i ordningen. Så langt har den blitt praktisert i Østfold, Møre og Romsdal, og Nord-Trøndelag.

– Denne prøveordninga gir et bilde på hvordan det kan være å leve aktive liv, sier Wiik.

I en spørreundersøkelse gjennomført blant 116 brukere i Møre og Romsdal, der 92 svarte, kom det tydelig fram at ordningen fungerte, og revolusjonerte hverdagen for mange.

– Tenk at jeg kan være med på noe når jeg har lyst. Føler meg gladere. Jeg har nå følelsen av Å LEVE, ikke bare å være i live, skrev en av respondentene.

Nye muligheter

I 2013 ble det bevilget 11 millioner kroner til prøveordningen. Midlene ble fordelt på følgende måte.

  • Østfold 3 187 000 kroner
  • Nord-Trøndelag 4 000 000 kroner
  • Møre og Romsdal 3 960 000 kroner

– Transporttjenesten for funksjonshemmede er etter sånn jeg ser det et av de beste hjelpemidlene, i alle fall vi blinde og svaksynte har, som ikke har muligheten til å ta bussen, som ikke kjører bil selv.