NRK Meny
Normal

Her får folk komme seg i jobb

Attføringsbedriftene i Møre og Romsdal er blant de beste i landet til å få folk i jobb.

Heidi Veddegjerde Skeide

Heidi Veddegjerde Skeide er på vei ut i arbeidslivet gjennom Brisk kompetansesenter i Ålesund. Hun slet med å komme seg på beina, men nå er hun klar for å prøve noe nytt.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

– Brisk, vær så god!

Heidi Veddegjerde Skeide jobber i resepsjonen hos Brisk kompetansesenter i Ålesund og svarer smilende når telefonen ringer.

Hun er en av dem som snart skal ut i ordinær jobb etter å ha vært borte fra arbeidslivet en stund. Og hun er ikke den eneste Brisk og de andre attføringsbedriftene her i fylket har hjulpet i år.

For de formidler flere mennesker til jobb enn noensinne.

Godt samarbeid

Heming Sand

Heming Sand, fag- og utviklingssjef ved Brisk, tror det blir nytt rekordår for attføringsbedrifta.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

Heming Sand er fag- og utviklingssjef ved Brisk, og han er både glad og stolt over å lykkes med å få så mange ut i jobb.

– Den hemmelige oppskriften er hardt arbeid over lang tid, sier Sand.

Han trekker frem dyktige ansatte som en viktig faktor, samtidig som han understreker at nært samarbeid med NAV og næringslivet er essensielt.

Sand sier de har svært god erfaring med næringslivet, og at bedriftene de samarbeider med gir både god oppfølging og opplæring.

– Mange får også jobb i bedriften de er ute i, sier han.

Best i landet

At brukerne skal komme raskt ut i arbeid er et sterkt fokus for Brisk. Det samme gjelder attføringsbedriftene Varde i Kristiansund og Astero i Molde.

Nå viser tall at Brisk Kompetansesenter i Ålesund, Varde i Kristiansund og Astero i Molde er blant de 15 attføringsbedriftene i landet som har fått flest personer i jobb.

– Det er viktig å få folk raskt ut i arbeid. Det betyr mye for motivasjonen til den som skal jobbe. Jo fortere og jo flere vi får i mål, desto flere kan vi bistå med hjelp, sier Sand.

Brisk har fått 73 personer i jobb, Varde 63 og Astero 60 hittil i år. I fjor fikk Brisk 102, Varde 114 og Astero 120 personer i jobb. 2014 ligger derfor an til å bli nok et rekordår for Attføringsbedriftene i Møre og Romsdal.

– Jeg er ganske sikker på at det blir ny rekord. I Brisk kommer vi til å ende opp med høyeste antall personer i overgang til jobb noensinne.

Noen kommer tilbake

Men det er ikke mulig å hjelpe alle. Selv om de får sysselsatt personer med veldig lav arbeidsevne så kan det skje omstillinger i bedriften som gjør at de ikke kan jobbe der lenger. Det samme kan også skje hvis man starter for hardt.

– Går det for fort risikerer man at folk kommer ut i en situasjon de ikke mestrer. Men slik vi har det i dag mener jeg det er en god balanse mellom de som trenger tid og de som trenger et dytt til neste steg.

Slet med å komme seg på beina

Heidi Veddegjerde Skeide

Heidi Veddegjerde Skeide slet med å komme seg på beina igjen etter at hun fikk hjernesvulst.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

Heidi Veddegjerde Skeide har vært hos Brisk i et år. Hun fikk hjernesvulst og hadde problemer med å komme seg på beina igjen. Nå står hun på spranget og skal ut i ordinært arbeid.

– Nå har jeg fungert i resepsjonen hos Brisk i åtte måneder, og nå begynner jeg å bli klar. Jeg er spent og gleder meg veldig. Jeg vet ikke helt hva jeg skal ennå, men det er godt å ha hjelp til å finne ut hva som fungerer. Det å gå hjemme er jeg ikke helt laget for, forteller Veddegjerde.

Måtte tenke nytt

Hun tok selv kontakt med NAV etter at hun ble frisk. Veddegjerde er egentlig utdannet hjelpepleier, men kroppen fungerer ikke som før – og må derfor omskoleres.

– Jeg likte meg veldig godt i det yrket. Jeg liker å jobbe med mennesker, og derfor har jobben som resepsjonist fungert veldig bra. Jeg havnet her etter å ha prøvd barnehage og bakeri, men kroppen samarbeidet ikke.

– Det gjør noe med deg når du mislykkes gang på gang. Jeg har mistet selvtillit. Men nå føler jeg meg klar for å prøve noe nytt igjen. Jeg har ikke så høye krav. Så lenge jeg har folk rundt meg så er jeg glad, forteller Veddegjerde.

Vil stå på egne ben

Jobben som resepsjonist har motivert henne til å jobbe videre. Hun har fått datakunnskap og et forsikrende klapp på skuldra om at alt skal gå bra.

– Til og begynne med skal noen følge meg på den nye arbeidsplassen, men jeg håper jeg kan stå på egne bein så fort som mulig.