NRK Meny
Normal

Suksessfull sommer for turistnæringen

Det dårlige sommerværet har ikke hindret turistene fra å velge Møre og Romsdal som feriemål denne sommeren. – Kronekursen er veldig gunstig for utenlandske turister, mener Geir Vik i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre.

Geirangerfjorden

POPULÆRT: Geirangerfjorden er blant de mest populære turistmålene i fylket.

Foto: Per Ottar Walderhaug -

Geir Vik Destinasjon Ålesund

HØYE BESØKSTALL: Geir Vik forteller at juli har vært en god turistmåned denne sommeren.

Foto: Kari Nygard Tvile

– Du har Fjellstua, Atlanterhavsparken, det er byvandring, du kan spise lokal mat som bacalao, Alnes fyr, Runde, gå på fjellturer, fiske, inn til Geirangerfjorden, Hjørungfjorden.

Geir Vik i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre kunne fortsatt i en evighet når han ramser opp hva turistene kan gjøre om de tar turen til hans område. Og til tross for at været ikke har vært det beste i sommer, har ikke det stoppet turistene.

– Vi er veldig godt fornøyd med sommeren. Den ser ut som den blir bedre enn det vi fryktet. Vi gikk inn i sommeren med litt ruskete og dårlig vær, men juli måned ser ut som den har vært fantastisk, forteller Vik.

– Ålesund by kom ut med et bybelegg på 87 prosent – det vil si at 87 prosent av hotellrommene har vært fulle til enhver tid i juli måned. Og jeg har hørt at besøkstallene har vært veldig gode andre steder på Sunnmøre også, legger han til.

– Kronekursen er gunstig for turistene

Roar Harsvik

DIREKTØR: Reiselivsdirektør i Nordmøre og Romsdal, Roar Harsvik, opplever en god utvikling i området.

Foto: Trond Vestre / NRK

Turistene nevner fjorder, fjell, fossefall, daler, turmuligheter og arkitektur som årsaker til å besøke fylket. Også i Nordmøre og Romsdal er de fornøyde med sesongen.

– I indre Romsdal er det bra utvikling i ferie- og fritidstrafikken, i Molde er det veldig bra utvikling, og i Kristiansund er det også vekst. I Indre Nordmøre er det omtrent som i fjor eller en liten nedgang, opplyser reiselivsdirektør i Nordmøre og Romsdal, Roar Harsvik.

Geir Vik i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre tror den svake kronen er en bidragsyter til suksessommeren.

– Kronekursen er veldig gunstig for utenlandske turister. Og det at vi hadde en fin sommer i fjor gjorde at flere nordmenn oppdaget Norge som et eget ferieland, mener han.

Ferge til besvær

Ingrid Daniloff Svensen

FERGETRØBBEL: Turistfergen mellom Geiranger og Valldal går ikke i sommer. Det har ført til mindre folk i sentrum, ifølge turistvert, Ingrid Daniloff Svendsen.

Foto: Kari Nygard Tvilde

Turistvert i Valldal, Ingrid Daniloff Svendsen, forteller at det har hatt en oppgang i det siste.

– På det jevne har vi egentlig hatt en veldig god sesong. Det flatet litt ut i juli, men det har tatt seg opp nå i august, nå som fellesferien er over ironisk nok, sier hun.

Noe som derimot har slått negativt ut for området er at turistfergen mellom Valldal og Geiranger ikke har gått i sommer.

– Veldig. Vi får veldig mange skuffede turister inn og vi merker at det er nedgang. Det er mindre folk som beveger seg i sentrum og vi ser godt at fergen ikke er her, avslutter hun.