NRK Meny
Normal

Glupsk, søt og viktig

Den lille tassen er gull verdt. Rognkjeks har nemlig den viktige egenskapen at den kan rense oppdrettsanlegg for lus.

Rognkjeks

Denne kan bli god å ha i kampen mot lakselusa i oppdrettsanlegg

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

Hos Nofima på Sunndalsøra forskes det intenst på hva som skal til å få frem flere rognkjeks. Det spesielle med denne fisken er at den har en kraftig sugekopp under som setter seg fast på alt.

Rensefisk

Rognkjeks elsker å sette seg fast på plasser med sterk strøm. I forskningsanlegget til Nofima på Sunndalsøra vises det fram bitte små yngel som ser ut som insekt.

– De vokser fort og allerede etter 4–5 måneder veier de små grønne fiskene 140 gram, forteller forsker Ingrid Lein.

Åsa Espmark og Ingrid Lein er forskere på Nofima

Åsa Espmark og Ingrid Lein ved Nofima på Sunndalsøra forsker bl.a. på Rognkjeks og Berggylte

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

Nofima forsker blant annet på hvilen mat de små fiskene liker. Rognkjeks er en såkalt rensefisk og da kan de bli veldig viktige i kampen mot lakselusa i fiskeoppdrettsanlegg.

Rognkjeks spiser lakselus og har god appetitt.

Berggylte

Men det er ikke bare rognkjeks som kan bli et "vidundermiddel" i den viktige kampen mot lusa. Også berggylt har de samme egenskapene forteller forskerne.

Berggylt

Berggylt

Foto: NRK

– Det spesielle med den er at den oppfører seg som en bortskjemt unge, sier Lein. Den er kresen i matveien- ingen tvil om det, smiler hun og kollega Åsa Espmark.

Berggylt er mere skvetten av seg og gjemmer seg. De som holder til på Sunndalsøra er født ved Marine Harvest i Bergen og har kommet til Nordmøre for å bli forsket på. Målet med både den og de grønne vennene er å finne ut hvordan det kan skaffes langt flere som kan settes inn i «krigen mot lakselusa»