NRK Meny
Normal

Bondevik: – Det var fantastisk gledelig

– Begge fortjente fredsprisen, sier Kjell Magne Bondevik om Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

Malala, Bondevik og Sheikh i Oslo

Malala Yousafzai i Oslo, sammen med Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter (t.v.) og Aamir Sheikh, leder for 14. august-komiteen (H) (t.h.) utenfor Stortinget i juni.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Malala

Malala Yousafzai er med sine 17 år den yngste vinneren av fredsprisen noensinne.

Da Mala var på besøk i Norge i juni var det tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyre-politikeren Aamir Sheikh som inviterte henne og var vertskap. Bondevik fra Molde er leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

– Til tross for sin unge alder er hun en moden jente og uvanlig intelligent og reflektert, sier Bondevik. Han ble glad da han hørte at hun vant Nobels fredspris i dag, sammen med Kailash Satyarthi.

LES OGSÅ:

Skutt i hodet

Malala er den pakistanske skolejenta som ble skutt i hodet av Taliban fordi hun blogget om jenters rett til skolegang og utdanning. Hun har gjentatte ganger blitt drapstruet, men likevel ikke blitt skremt til å tie. Det siste året har hun møtt en rekke statsledere for å snakke om utdanning og hun har mottatt flere priser. I dag ble hun med sine 17 år den yngste vinneren av fredsprisen noensinne.

– Jeg har snakket mye med henne om motet hennes. Hun har en sterk overbevisning om at undertrykkende regimer som Taliban, ikke skal få lov å stoppe barns rett til skolegang, sier Bondevik.

Besøkte henne

Bondevik har også besøkt Malala hjemme i Birmingham der hun bor sammen med familien sin. Han understreker at familien støtter henne veldig og spesielt faren som er lærer. Bondevik har vært med når hun har møtt statsministre og utenriksministre.

– I møtet med dem fører hun seg som hun skulle ha vært voksen, sier Bondevik.

Fokus på barnearbeid

Aktivisten Kailash Satyarthi får Nobels fredspris

Aktivisten Kailash Satyarthi blir sammenlignet med Mahatma Gandhi.

Foto: Chandan Khanna / Afp

Malala deler fredsprisen med indiske Kailash Satyarthi, som har jobbet for barns rettigheter og mot barnearbeid i hele sitt liv. Da han var 11 startet han innsamlingsaksjon av brukte skolebøker og penger for å gi til familier som ikke hadde råd til å betale skolegang for barna sine.

– Det at han har fått prisen gjør at fokuset på barnearbeid og barns rettigheter blir større. Det er et omfattende problem, sier Bondevik.

Han mener det er en klok beslutning at nettopp Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi deler Nobels fredspris. Håpet hans er at alle lands regjeringer setter barns utdanning enda høyere på prioriteringslisten.