Glade for å komme seg ut i lyset

Tunnelarbeiderne i Ålesund er klare for lyset og våren. Nå er de ferdige med 100 000 arbeidstimer, dypt inne i byfjellet Aksla i Ålesund. I helga åpner den store parkeringstunnelen som skal trekke kundene fra kjøpesentrene på Moa, og ut til jugendbyen Ålesund.

Aksla perkering avslutter tunnelarbeidet

Inne i den nye parkeringstunnelen i Ålesund er det bare kosting, støvsuging og testing som står igjen før anlegget kan åpnes denne helga.

Foto: Frode Berg / NRK

Arbeidsgjengen sitter samlet rundt lunsjbordet. Humøret er godt. De virker ikke spesielt preget av mange timer i tussmørket, med bare kunstig lys, inne i en fjelltunnel. Der har de nå bygget 22 000 kvadratmeter med parkeringsplasser. Det tilsvarer fire fotballbaner med plass til 940 biler.

De har brukt 224 millioner kroner

Sol eller regn, vi er like blide sier Daniel Alexandersson, Eirik Melle Åkernes, Robert Heggdal Strand, Ivar Paulsen og Frode Louis Giske.

De er bare noen få av dem som nå har gjort seg ferdig med å sprenge ut 114 000 kubikkmeter fjell og brukt 224 millioner kroner. Alt betalt av ålesundsselskapet Brødrene Jangaard AS.

Tunnelarbeidere spiser lunsj på siste dag.

Tunnelarbeidere spiser lunsj på siste dag. Rundt bordet i spiserommet (fra venstre): Daniel Alexandersson, Eirik Melle Åkernes, Robert Heggdal Strand, Ivar Paulsen og Frode Louis Giske.

Foto: Frode Berg / NRK

Mannen som må tåle både kjeft og skryt

Prosjektlederen i Aksla Parkering, Arve Tonning, har fått mange både positive og negative tilbakemeldinger i løpet av byggeperioden.

Det har vært mye bråk fra anleggstrafikken, butikkene har klaget over tap etter at mange kunder forsvant og naboene har vært plaget av kraftige rystelser på grunn av sprengningsarbeidene dypt inne i byfjellet. Men nå er han fornøyd.

Prosjektleder i Aksla Parkaring, Arve Tonning

Prosjektleder i Aksla Parkering, Arve Tonning er fornøyd med at parkeringstunnelen nå er klar for åpning.

Foto: Frode Berg / NRK

– Jeg er glad for at anleggsperioden er over, og at parkeringsanlegget kan åpnes. Endelig kan vi klippe snora. De første bilene kan parkere rundt kl. 19 i morgen kveld, sier en smørblid Arve Tonning.

Midt i intervjuet kommer det en bil. Der sitter Bjarne Rørstad som lurer på om han kan få parkere. Arve Tonning er like blid.

– Du kan få kjøre gjennom. Det går bra så lenge du oppfører deg skikkelig, sier Tonning med et glimt i øyet.

– Suverent å kjøre gratis

Bjarne Rørstad får den første prøveturen i den nye tunnelen, men han får altså ikke parkere. Han hadde egentlig lovt seg selv at han aldri skulle parkere inne i byfjellet, men nå lar han seg likevel overbevise.

Bjarne Rørstad, først inn i parkeringstunnelen

Bjarne Rørstad, først inn i parkeringstunnelen.

Foto: Frode Berg / NRK

– Suverent å kjøre gratis, sier Bjarne Rørstad. Han setter bilen i gir, og glir forsiktig inn i det nye anlegget.

Ingen lading for elbil

Da kommer jeg på at det er på tide å minne Tonning om noe han helst ikke vil snakke om. Blir det ladekontakter for elbil inne i anlegget? Han har tidligere sagt at det blir for farlig hvis det skulle begynne å brenne i biler som står til lading.

– Vi har ikke endret oppfatning, og har ingen planer om å installere ladestasjoner, sier Tonning nok en gang.

Arve Tonning regner likevel med at bilistene blir fornøyd. Han mener det alltid er noen som er kritiske, men at det ofte blir begeistring til slutt. Det tror han vil skje denne gangen også.

– Dette blir en stor dag for byen Ålesund. Det nye parkeringsanlegget vil få mye å si for utviklingene i byen i tida framover. Her får vi et anlegg i Ålesund sentrum som ikke stjeler areal fra en bykjerne der det allerede er plassmangel fra før.

Får støtte fra byhistorikeren

Men vi står foran tunnelåpningen kommer byhistoriker i Ålesund, Einar Gustafsson. Han har ikke egen bil, men han mener det er viktig at det kommer flere parkeringsplasser i sentrum.

– Byen skal eksistere. Folk må få handle der de vil. Kjøpesentrene inne på Moa er et dødt område sammenlignet med Ålesund by, sier Gustafsson med en alvorlig mine. Dette er noe han er opptatt av. Han understreker hvor viktig det er at folk oppholder seg i sentrum.

Byhistoriker i Ålesund, Einar Gusafsson

Byhistoriker i Ålesund, Einar Gusafsson

Foto: Frode Berg / NRK

– Det er derfor vi har et bysentrum. Her skal folk kunne gjøre en god handel, gå i nisjebutikker og på intime kafeer. Da må de også ha et sted å parkere, sier Gustafsson, før han beveger seg videre inn mot sentrum, i byen han er så glad i.

Nå er også butikkeierne fornøyde

Det har vært mye uro i forbindelse med tunnelarbeidene. De som driver butikk i området har slitt med å få kundene til å komme.

Harald Jensen hos Kjøkkenservice sier at han tapte rundt 250 000 kroner i 2014. Veier var stengt og tonnevis med stein ble fraktet ut av tunnelåpningen like ved butikken.

Harald Jensen, eier av Kjøkkenservice radio og TV

Harald Jensen, eier av Kjøkkenservice radio og TV

Foto: Frode Berg / NRK

– Gata utenfor her var blokkert. Parkeringsforholdene var vanskelige. Kundene våre kjørte rett inn til Moa. Det førte til store tap for butikken, sier Jensen.

Han håper dette nå skal snu og parkeringsanlegget skal trekke flere folk til sentrum.

– Ved kjøpesentrene på Moa er det ofte parkeringskaos. I sentrum vil det nå være god plass. Vi håper å ta igjen det vi har tapt på tunnelbyggingen de siste årene.

En god investering

Eierne satser på at Aksla Parkering skal bli en god investering. Leif Haagensen i Brødrene Jangaard AS, regner med at folk er fornøyde nå som tunnelen er ferdig.

Leif Haagensen i Brødrene Jangaard AS som har finansiert Aksla parkering i Ålesund

Leif Haagensen i Brødrene Jangaard AS som har finansiert Aksla parkering i Ålesund

Foto: Frode Berg / NRK

– Dette vil være positivt for trafikkforholdene i sentrum. I anleggsperioden har det vært litt støy, men etter hvert som parkeringsplassene blir tatt i bruk vil de fleste se at dette er en god løsning for byen, sier Haagensen.

Grevling i taket

Når Arve Tonning ikke administrerer arbeidet med parkeringstunnelen i Ålesund, så synger han i kor. Han har tidligere testet akustikken i tunnelen, og vi spør om han kan gjøre det igjen nå like før åpningen.

Spørsmålet er om han kan gjøre det litt spennende for dem som skal parkere. Duoen Knutsen og Ludvigsen hadde en grevling i taket, kanskje har de det i Ålesund også. Noe motvillig går Tonning med på å synge om grevlingen. Det kan du høre og se i dette videoklippet.

Arve Tonning står inne i parkeringstunnelen og synger.