NRK Meny
Normal

Gjør fiskeslo om til olje og protein

Fisketråleren «Molnes» blir verdens første båt med hydrolyseanlegg om bord. Det håper firmaet Nordic Wildfish er et steg inn i fremtiden.

Nordic Wildfish tråleren Molnes

Tråleren «Molnes» har installert verdens første hydrolyseanlegg om bord.

Foto: NORDIC WILDFISH

NORDIC WILDFISH
Foto: NORDIC WILDFISH

Nordic Wildfish, som tidligere het Roaldnes AS, har installert en sentrifuge på tråleren «Molnes» som skal være med på å lage fiskeslo om til edle dråper olje og proteinpulver.

Båten er ikke blant de største og nyeste på verftet i Søvika, men ombord har den nyutviklet teknologi med en prislapp på 70 millioner kroner klar til å produsere protein og fiskeolje.

Selskapet har fått 20 millioner i støtte for å utvikle ny teknologi og har gått inn med 50 millioner selv i prosjektet. Daglig leder, Tore Roaldsnes, vet at det er en risiko å bli verdens første hvitfiskbåt med hydrolyseanlegg om bord.

– Vi skal dokumentere solid lønnsomhet før alle går på det, men jeg er optimist. Jeg tror det er fremtiden. Det er også en etisk side med å utnytte hele fisken. Vi er nødt til å ta vare på alt skal vi få lov til å høste av det, mener han.

Nordic Whitefish skal bruke erfaringene fra dette prosjektet til å bygge en helt ny båt spesialdesignet for å ta vare på restråstoffet.

– Vi skal bygge det inn i et trålerprosjekt som forhåpentligvis ser dagens lys om ikke så veldig mange år, forteller Roaldsnes.