Normal

Stressnivået topper seg: Gjør deg klar til julebulkingen

Når det går mot julehøytid er det også høysesong for bilkrasj. Og de lettere, men akk så dyre, bulkingene dominerer.

Moa

Bilene står tett i tett ved det største kjøpesenteret mellom Bergen og Trondheim. I desember øker tallet på bilskader med 20 prosent.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Du kjenner deg sikkert igjen. Du haster av gårde til kjøpesenteret. Gaver og mat skal handles til jul. Det er mørkt, det kan være glatt, og du er slett ikke alene.

Både biler og folk står tett i tett, og alle har det like travelt som du. Det er da det skjer. Lyden av stål mot stål skjærer seg som en kniv inn i trommehinnene og du har skjønt det: Bilen er bulket og reparasjonskostnadene blir høye.

Det hele starter gjerne under kampen om en ledig parkeringsplass.

– Vi var tre biler som kjempet om samme parkeringsplass. Og vi måtte bare bestemmes oss for at vi virkelig ville ha den plassen. Da hadde vi lett over hele området. Det er jo stappfullt av biler her, sier Guro Abildsnes. Hun og søsteren har kjørt i tre timer for å komme seg til kjøpesenteret Moa i Ålesund.

Vidar Selvik

Vidar Selvik sier han har opplevd stygge episoder på parkeringsplassen ved kjøpesenteret. – Det gjelder å være tålmodig, sier han.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Bilskadene øker med 20 prosent

Så langt har de unngått skader på bilen sin, og de har heller ikke påført andres biler bulker. Men statistikken viser at desember er den store bulkemåneden. Og den 22. desember er den store bulkedagen.

Et forsikringsselskap som Tryg betaler ut 20 prosent mer til bilskader i desember enn i andre måneder.

Ole Irgens

Ole Irgens er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Tryg.

Mange er stresset. De er på julehandel og har dårlig tid. Når stressnivået stiger kommer også skadene på bilene, sier kommunikasjonssjef i Tryg, Ole Irgens til NRK.

– Jeg er livredd

Det lønner seg å være tålmodig i trafikken. Det fikk Vidar Selvik oppleve i trafikkaoset på Moa i Ålesund. Midt i julehandelen satt han i bilen sin og speidet etter en ledig parkeringsplass. Det tok sin tid, men tålmodigheten gav resultat.

Jeg måtte kjøre litt rundt omkring. Men det gjelder å lete og ta seg litt tid. Da dukker det alltids opp en ledig plass, sier Selvik.

– Er du redd for at du skal bulke bilen?

Ja, jeg er livredd. I alle fall her på Moa. Jeg har hatt noen stygge episoder her tidligere år. Folk blir mer og mer aggressive med kjøringen jo nærmere julen man kommer, sier han og humrer.

– Må hit til julestresset

Selv kunne han godt tenke seg å slippe å kjøre bilen til de mest trafikkerte stedene på den mest stressende tiden av året. Men å kjøre til det største kjøpesenteret mellom Bergen og Trondheim er nærmest en plikt, ikke minst rett før jul.

– Det er disse kvinnfolkene. De skal på julehandel, skratter han. Så da må man, legger han til.

– Heldigvis ingen dyr bil

Guro Abildsnes og søsteren har fått satt fra seg bilen. Selv midt i kaoset frykter de egentlig ikke at bilen skal få skader denne dagen. De tar situasjonen med ganske stor ro.

Jeg regner med at det skal gå ganske bra. Og bilen min er ikke så veldig dyr, sier hun og ler. Det hadde nok vært mye verre om jeg hadde en dyr bil.

Men er det din bil?

– He, he, nei, det er pappa sin bil. Så dette går fint, sier hun mens hun haster til butikkene.

– Stress ned

Kommunikasjonssjefen i Tryg ser på desembertallene. De viser en klar stigning i antall bilskader i desember. Han har en klar oppfordring til alle norske bilister.

Det er å stresse ned. Ta det med ro. Man får en mye koseligere jul om man ikke stresser så mye, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens.