90-åring gjør comeback på isen etter 64 år

KRISTIANSUND (NRK): Det var 1954. Året da Elvis Presley ble spilt på radio for første gang, og Odd Endreseth la curlingskoa på hylla. Nå vil han ut på isen igjen, og for første gang er det mulig i hans egen hjemby.

Comeback på curlingbanen

Odd Endreseth la opp som curlingspiller i 1954. Men når hjembyen får ny ishall, er han klar for comeback.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Med litt støtte i armkroken, strikkegenser og topplue, kommer en mann skliende over isen i den splitter nye hallen i Kristiansund.

– Det er forferdelig glatt her, sier Odd Endreseth mens han tester de leide curlingskoene for første gang. 90-åringen er ute på isen for å sjekke formen etter en 64 år lang pause.

Jeg tror jeg må begynne helt fra bånn igjen. Jeg husker ikke engang hvilken sko man skal skli på. Er det venstre?

Odd Endreseth (90)
Curlingfeber i Kristiansund

Lørdag åpnet den eneste ishallen mellom Bergen og Trondheim. Curlingfolket var blant de første som trakk til isen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Giganthall

OL og generell økt interesse for curling kan ta noe av æren for sporten som nå har eksplodert i Kristiansund.

Men hovedårsaken ligger i selve muligheten. En mulighet som først kom nå på lørdag. Da åpnet Arena Nordvest dørene, med sine 10.000 kvadratmeter med kunstis under tak. I tillegg til to curlingbaner, rommer hallen lengdeløpsbane, hockeybane og frilekområder.

Det er landets nyeste ishall – og den eneste mellom Bergen og Trondheim.

10.000 kvadratmeter isflate

Nye Arena Nordvest rommer lengdeløp, curling og hockey i tillegg til friområder. Totalt 10.000 kvadratmeter is.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Curlingfeber på Nordmøre

90-åringen er en av mange som er smittet av curlingfeberen som herjer på Nordmøre. Fra å være totalt fraværende, har curlinginteressen i løpet av noen få uker eksplodert. Snart starter de eget seriespill med 15 påmeldte lag.

– Folk har sett curling på tv under OL og tenker «Det der kan jeg også klare!», sier Gunnar Mellemsæther i nyoppstartede Braatt curling.

Gunnar Mellemsæther

Gunnar Mellemsæther startet opp Braatt curling.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Han er en av flere ildsjeler som nå jobber for å etablere et solid curlingmiljø på Nordmøre. Lørdag var første mulighet til å teste to nye baner og få instruksjoner i hvordan man utfører sporten, som nok ikke er like lett som man tror.

– Det er vel ingen som har vist stort, medfødt talent her så langt. Største utfordringen er å få kontroll på egen kropp, men det kommer med øving, sier Mellemsæther.

Inne på banen jobber Endreseth med å komme ned i stilling.

Første stein på 64 år

Endreseth setter seg ned på huk. Den 20 kilo tunge steinen forlater hånden og seiler bortover isen. Det er ikke spillet som er utfordringen. Det er den islagte turen til og fra banen.

Sist han hadde seilte en stein over isen var i Sverige.

– Det er en lang vei å gå for et comeback. Mye har skjedd siden jeg spilte i Sverige i 1954, men gøy er det fortsatt, sier Endreseth, mens sønn og barnebarn følger ham med usikkert blikk.

Sägmyra curling

Dette jakkemerket fikk Odd Endreseth laget da han spilte curling for Sägmyra i Sverige. Laget besto da av kolleger fra tekstilfabrikken hvor han arbeidet som sivilingeniør.

Foto: Eirik Haukenes / NRK