Bekrefter ny etterforskning av dødsbrannen i Herøy

Mandag bekrefter politiet at de vil gjenoppta etterforskningen av dødsbrannen i Herøy i 2008, der fire ungdommer omkom.

Bekrefter ny etterforskning av dødsbrannen i Herøy

Pårørende Oskar Grimstad er glad for at politiet velger å gjenoppta etterforskningen om dødsbrannen i Herøy, der han mistet datteren.

– Nå får vi bare stole på at saken får en ny inngang, med ny politimester, sier stortingsrepresentant Oskar Grimstad, som mistet datteren sin den fatale kvelden i 2008.

Tidlig en desembermorgen mistet nemlig fire ungdommer livet etter en boligbrann ved Flusund i Herøy. Det var arrangert fest og mange personer skal ha gått ut og inn av huset i løpet av natta. De etterlatte har aldri fått svar på hva som egentlig skjedde og frykter at brannen var påsatt.

Foreldrene til de fire ungdommene som mistet livet er svært misfornøyde med den jobben politiet har gjort, og har fremsatt krav om at et annet politidistrikt enn Sunnmøre skulle ta opp igjen etterforskningen. Dette har statsadvokaten avvist.

Mandag ble det derimot klart at saken blir tatt opp igjen av det samme politidistriktet som sist. Rett nok med Jon Steven Hasseldal bak roret.

– Når politimesteren innleder møtet med en rekke beklagelser, så begynner håpet å reise seg. En vedkjenner at det har vært gjort store feil underveis, sier Grimstad.

Politiet tar selvkritikk

Jon Steven Hasseldal

Politimester Jon Steven Hasseldal ved Sunnmøre politidistrikt sier politiet tar selvkritikk.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Selv sier politimester Jon Steven Hasseldal til NRK at politiet tar selvkritikk på flere punkter i etterforskningen av brannen, og sier de har vært særlig dårlige på kommunikasjon og informasjon underveis i saken.

– På bakgrunn av det som kom fram på møtet i dag, ønsker vi å se på saken på nytt. Etterforskningen vil bli gjenopptatt ganske umiddelbart, men vi har ennå ikke fastslått hvor mye ressurser vi vil sette inn, sier Hasseldal.

– Kan de pårørende ha rett i at brannen var påsatt?

– Det er veldig vanskelig å si, ettersom vi aldri fant noen brannårsak.

– Når får vi svar på dette spørsmålet?

– Det vet vi ikke. Vi skal forsøke så godt vi kan å finne dette.

Vanskelig for å stole på politiet

Grimstad sier politimester Jon Steven Hasseldal har vært både lyttende og villig til å gå inn i saken, og trekker frem det faktum at Sunnmøre har fått en ny politimester som en grunn til å håpe på et nytt utfall i saken.

– Utgangspunktet vårt var egentlig at vi ville ha saken opp hos et annet politidistrikt, ettersom vi bare har blitt møtt med skuldertrekk og avvisning de siste 4,5 årene. Nå føler vi derimot at ting går som de skal, sier stortingsrepresentanten.

– Stoler du på at etterforskningen vil gå skikkelig for seg denne gangen?

– Jeg er bare nødt til å håpe det, og så får fremtiden vise hva som skjer.

Også pårørende Paul Helge Voldsund var til stede på dagens møte. Han er fornøyd med å ha fått ettertrykkelig beklagelse fra politiet, men sier han har langt vanskeligere for å stole på politiet.

Fire ungdommar døydde etter ein husbrann 14. desember 2008. Dei etterlatne skuldar politiet for mangelfull etterforsking og får no hjelp av ein eigen etterforskar.

Her er ei av videoreportasjene om Herøybrannen.