Hopp til innhold

Nå kan du gjenoppleve Borgundfjordfisket her

Sesongen for torskefisket på Mørekysten nærmer seg slutten for denne gang. Her kan du nyte kortversjonen av NRKs sending fra Borgundfjorden.

Sesongen for torskefisket på Mørekysten nærmer seg slutten for denne gang. Her kan du nyte kortversjonen av NRKs sending fra Borgundfjordfisket.

Borgundfjordfisket

Stein Magne Hoff styrte båten som NRK fisket fra i slutten av mars.

Foto: NRK
Borgundfjordfisket

Akvarist Trond Østrem dro første fisken over ripa.

Foto: NRK
Mindor Klauset

Kokken Mindor Klauset stod på Slinningsodden hele dagen for å tilberede den ferske torsken.

Foto: NRK
Pål Kristian Lindseth og Harald Grytten

Harald Grytten forteller NRKs reporter Pål Kristian Lindseth at han egentlig ikke er så glad i fisk. Men smaker han på Mindors måltid?

Foto: NRK

Dette tradisjonsrike fisket har funnet sted i mange generasjoner og har hatt en stor betydning for utviklingen av Ålesund som by. Myten sier at når fisket var på sitt største kunne man gå tørrskodd flere kilometer over fjorden.

Nå nærmer sesongen seg slutten. Fisket foregår normalt fra midten av februar og ut april måned. I denne perioden kommer torsken sammen med silda i store mengder inn til Mørekysten på gytevandring.

Mange gode fiskehistorier

Tirsdag 25. mars tok NRK fiskestengene fatt for å fange storfisk i Borgundfjorden. I løpet av fem solfylte timer ble det både fangst, kokkelering og mange gode historier. Reporterne lovte fersk-fisk-garanti. Og fersk fisk ble det allerede en halv time etter start.

Dagen startet med en stor gjeng på Slinningsodden i Ålesund. Og elever fra Hessa barneskole var de første til å hoppe om bord i NRK-båten. En ivrig gjeng.

Atlanterhavsparken hadde også en mann om bord. Akvarist Trond Østrem fortalte at man må være taktisk hvis man vil ha torsk på kroken.

– Torsken er kresen på temperaturen, så den står som regel heller nærmere overflaten enn bunnen.

Fiskeekspert om torskedialekter

Fiskeeksperten Jan Einarsen var til stor hjelp gjennom hele dagen, og kom med fyldig informasjon om torsken. Ja, denne fisken har til og med egne dialekter.

– I Borgundfjorden finner vi skrei og andre typer kysttorsk som gyter i samme område og da bruker de disse lydene til å snakke sammen. Mange forskere påstår at torsken har egne dialekter. «Nordlendingen» og «trønderen» har ulike lyder. Og en «Nordlending» på 15 kilo ville nok aldri funnet på å gyte med en «Sunnmøring».

Aldri fisket på hjemmebane

Byhistoriker Harald Grytten vet ikke om noen annen by som har storfiske så nært byen. Han innrømmer at han kanskje ikke vil vite om andre byer som har lignende fenomen. Grytten er stolt av Borgundfjordfisket.

– Jeg har aldri vært i båt og fisket i Borgundfjorden. Jeg hadde egentlig tenkt å gå gjennom livet uten å ha vært på Borgundfjorden. Men jeg har alltid sett på fiskerne fra land og beundret taktikken deres, foteller historikeren.

Han tror at dette fisket har vært avgjørende for Ålesund som by. Hva mener du?

Leif Tore Dybvik

Leif Tore Dybvik er en rutinert fisker, og var tidlig på fjorden 25. mars sammen med NRK.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK