Hopp til innhold

Gjemt perle skal frem i lyset

Lenge var Alnes fyr en gjemt perle i det ville sunnmørske kystlandskapet. Men nå har turistnæringa fått øynene opp for dette 164 år gamle fyret.

Alnes fyr

I september skal et nytt opplevelse og kystkultursenter på 700 kvadratmeter stå klar ved Alnes fyr.

Foto: Hans-Olav Landsverk

Hvert år får Alnes Fyr besøk av mellom 27.000 og 30.000 turister. De aller fleste kommer fra lokalområdet. Men de siste årene har cruiseturistene også oppdaget det gamle fyret i Giske kommune.

prosjektsekretær Inge Westad i Stiftelsen Alnes Fyr.

Prosjektsekretær Inge Westad i Stiftelsen Alnes Fyr.

Foto: Hans-Olav Landsverk

I september skal et nytt opplevelse og kystkultursenter på 700 kvadratmeter stå klar ved Alnes fyr.

Målet er 50.000 besøkende hvert år, og varige helårs turistarbeidsplasser på Alnes.

– Vi ønsker å legge til rette for økt besøk fra blant annet cruiseturister. Målet er å skape et bedre til tilbud og spennende opplevelser, sier prosjektsekretær Inge Westad i Stiftelsen Alnes Fyr.

Viktig å bevare bygda Alnes

Bygging av nytt opplevelsesenter Alnes fyr

Byggingen av det nye opplevelsesenteret er i full gang.

Foto: Hans-Olav Landsverk

Westad er en av mange som har stått i spissen for storsatsingen på Alnes. Men for både han og bygdefolket har det vært viktig å bevare særpreget til Alnesbygda.

Det nye bygget skal forholde seg til hele det kulturhistoriske landskapet på Alnes som et stykke ”land art”. Løsningen skal ifølge arkitekten gi en naturlig, underordning av byggets forhold til fyret og kulturlandskapet.

– Det nye bygget til 23 millioner kroner vil ligge i terrenget nedfor fyrstasjonen. Det er tilpasset terrenget på en måte som gjør at vi bevarer det unike landskapet rundt fyret, sier Westad.

Bedre infrastruktur skal også lette trykket for de fastboende.

– Det nye senteret får egne parkeringsplasser, slik at busser slipper å gjøre to runder i Alnesbygda i samband med besøk. Dette vil halvere antall busspasseringer i bygda, og legge til rette for en utvikling som bygda tåler, sier Westad.

Det er Giske kommune som står som eier av både det nye opplevelsessenteret og den gamle fyrstasjonen. Selve fyrtårnet eies av Kystverket. Dette ble automatisert i 1982, og kystverket skal fremdeles ha ansvar for vedlikehold av de ærverdige tårnet.

Investert 23 millioner kroner

 STIFTELSEN ALNES FYR

I september åpner de dørene til det nye senteret.

Foto: Stiftelsen Alnes Fyr

Både fylkeskommunen, Giske kommune og Sparebanken Møre har investert i prosjektet. Målet er å skape varige arbeidsplasser.

– Vi skal ansette en ny daglig leder. Målet er å skape to til tre varige helårs arbeidsplasser på kort sikt, sier Westad.

I dag arbeider to personer deltid ved fyret. I tillegg får lokal ungdom sommerjobber i forbindelse med turistsesongen.

– Utvidelse av bygningsmassen ved Alnes fyr er helt nødvendig for å ta unna økt turisme. Med dagens trafikk er det allerede stor belastning på Alnes fyr som kulturminne. Så for år del var det helt nødvendig med en utvidelse for å kunne utvikle tilbudet ved fyret videre, sier Westad.

I september åpner de dørene til det nye senteret.

– Det viktigste blir fremdeles Alens fyr og fyrstasjonen. Med det nye bygget kan vi på en utmerket måte vise fortida, nåtida og bindinger mot framtida for fyret og kystkulturen, sier Westad.

Alnes fyr

Det gamle fyret trenger avlasting. Men kafè blir det i det gamle fyret.Anja Alnes Åram, t.v. og daglig leder Ida Lervåg sammen med Inge Westad.

Foto: Hans-Olav Landsverk

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL