Hopp til innhold

Gir seg som "vaktbikkje"

I seks år har han vært vaktbikkje for innbyggerne i Møre og Romsdal. Assisterende fylkeslege Cato Innerdal har passet på at helsevesenet gjør jobben sin. Nå blir han kommuneoverlege i Molde.

Cato Innerdal

– Dette er noe jeg har tenkt på en stund, sier Cato Innerdal som gir seg som 'vaktbikkje' etter seks år.

Foto: Roar Strøm

Cato Innerdal har kanskje vært den mest profilerte assisterende Fylkeslegen i Norge de siste årene. Fra sitt kontor i Molde har Innerdal tatt mye av jobben med å være Fylkesmannen og Fylkeslegens stemme utad i et fylke der både helsepolitikk og sjukehustilbudet har vært gjenstand for enorm oppmerksomhet.

Nå skifter tingvollgjellingen beite. Han pakker sykkelen og trør et par hundre meter fra Fylkeshuset til Molde rådhus. 1.september overtar han som kommuneoverlege i Molde.

– Jeg har vært hos Fylkesmannen i seks år og fått god erfaring med hvordan kommunene løser utfordringene de står overfor. Jeg ser muligheter til å bruke min kompetanse og erfaring fra fylkeslegejobben til jobben som kommuneoverlege, sier Innerdal.

Liker byråkratrollen

Cato Innerdal

Seks år hos fylkeslegen er nok Cato Innerdal.

Foto: Roar Strøm

I seks år har han vært vaktbikkje for innbyggerne i Møre og Romsdal. Helsearbeidere har fått både ris og ros fra tingvollgjellingen. Nå havner han på andre siden av bordet selv, og kan risikere at han blir gjenstand for gransking fra fylkeslegen.

– Det er nå engang slik at det er kommunestyret som til slutt bestemmer hvilket tilbud kommunen skal ha. For meg er det viktig at jeg gir gode medisinske råd til dem som skal ta beslutningene, sier Innerdal - vel vitende om at han får ansvaret for en stor legevakt som ofte havner i tilsynets søkelys.

Tøffe saker har gjort inntrykk

Cato Innerdal

– Jeg har behandlet mange saker der konsekvensene har vært alvorlige og fatale for mennesker, sier Innerdal.

Foto: Roar Strøm

Midt i en opprivende sjukehusstrid med splittelse og rettsaker i helsevesenet i Møre og Romsdal, har Innerdal i første rekke passet på at pasientene ikke blir skadelidende.

På hans "vakt" har saker som barnedødsfallet i Kristiansund, Daniel-saken, og drukningsulukka i Karihola preget media. Slike saker gjør inntrykk.

– Jeg har, sammen med kollegaer, behandlet mange saker der konsekvensene har vært alvorlige og fatale for mennesker. Dette er saker som sterkt preger både helsepersonell og dem som blir rammet. Det er klart at dette også preger oss som fører tilsyn. Vi ser konsekvensene av slike saker fra begge sider, sier Innerdal.

Å møte mennesker i krise har vært en del av jobben. Både pårørende og helsepersonell. Men å trekke frem en enkeltsak som har berørt han mye, er vanskelig.

– Det er flere enkeltsaker som har gjort veldig sterke inntrykk og som aldri er omtalt i media. Jeg har hatt besøk av pårørende som har fortalt om opplevelsene de har hatt i møte med helsevesenet der pasienter har gått bort. Dette er møter som jeg ikke kommer til å glemme, sier Innerdal.

Sykkel og barn

Atlanterhavsrittet

Her er Cato Innerdal i front til høyre i svart jakke under Atlanterhavsrittet i fjor.

Foto: privat

– Det er tre ting som jeg bruker tiden min på. Det er sykkel, familie og jobb. Noen vil vel antyde at det også er i den rekkefølgen i tidsforbruk. Sykling er en fantastisk artig treningsform. Særlig fordi man på sykkel har en større aksjonsradius enn om man skal jogge, sier den påtroppende kommuneoverlegen.

Han mener sykling har store fordeler i forhold til jogging.

– Positivt er det også at om man «går tom» på sykkel så kan man stort sett trille rolig hjem igjen. Men går man tom under jogging, så er det drosje som er alternativet, avslutter den sympatiske påtroppende kommuneoverlegen.