NRK Meny
Normal

Gir ikke opp ekte juletrær

Den gode lukta fra et ekte norsk juletre skaper julestemning som kan aldri erstattes av et kunstig plasttre, mener den erfarne juletreprodusenten ved Trollstigen. Den norske grana vinner igjen terreng. Se videoen.

Juletreprodusent Edmund Meyer ved Trollstigen satser på ekte vare - norsk gran gir julestemning som ingen kunstige plasttrær kan gi.

Juletreprodusent gjennom 36 år, Edmund Meyer, har tro på den norske grana

– Litt synd å ta den fine edelgrana, men slik er det, sier Edmund Meyer i Isterdalen ved Trollstigen. Han henter de første av årets juletrær fra juletremarkene sine. Disse første skal på juleutstilling i Molde.

Mens mange av butikkene og kjøpesentraene fylles av kunstige plasttrær, ferdig utstyrt med julepynt og siste utgave av led-lys, er det fortsatt mange som sverger til ekte juletrær. Derfor gleder Edmund Meyer seg fortsatt hvert år til jul og driver juletreproduksjon i stor skala, slik han har gjort i 36 år.

Edmund Meyer

Juletreprodusent i 36 år - Edmund Meyer i Isterdalen i Rauma.

Foto: Gunnar Sandvik

– Jeg blir aldri lei. Iveren er like stor hvert år, sjøl om skuldrene er blitt litt vondere med åra.

Juletrærne som skal glede oss i hjemma i jula, får noen dager til på rot før Meyer starter storhogsten. Folk vil ha ferskvare – også ekte juletrær skal være nyhogde, og desember får begynne før juletrærne i Isterdalen skal hentes inn.

Edelgran er populært

Edmund Meyer henter fjelledelgran

Edmund Meyer klar med saga for å felle ei fin lita fjelledelgran

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Edmund Meyer har flere forskjellige treslag for å tilfredsstille et variert marked. I dag er det fjelledelgran han sager ned. Dette er en art av bartrær i edelgranslekten innenfor furufamilien. Frøene har Meyer fått fra USA og han satset på denne tresorten for å kunne konkurrere med danskenes edelgraner, som har tatt store deler av det norske markedet.

Også den sibirske edelgrana og normanna edelgran er populære og et godt alternativ for mange.

Norske grana er førstevalget

Grantrær klar til å bli juletrær

Grantrær er fortsatt førstevalget for mange - her har Edmund Meyer mange fine grantrær klar for felling.

Foto: Picasa

Sjøl har Edmund Meyer sterke følelser for den gode gamle norske grana.

Skal du ha ekte julestemning uten bruk av alkohol, må du ha ekte juletre. Du får julestemning av å ha et friskt norsk tre i stua som lukter ekte, sier Meyer.

Tipset fra Meyer for at juletreet ikke skal slippe barnålene, er å ikke sjokke den med for raskt å ta den inn i sterk varme i stua.

– Kapp litt ekstra av stammen og sett den i garasjen eller kjelleren noen dager, før du tar den inn i varmen.

Plasttrær til 5000 kroner

Kunstige plastjuletrær på juleutstilling

Kunstige plasttrær kan gjenbrukes i mange år, og pynter fint opp i juleutstillinger som her i Molde Storsenter.

Foto: Gunnar Sandvik

Også i år må juletreprodusenten ved foten av Trollstigen konkurrere med kostbare flotte plasttrær, til priser fra noen hundre kroner til mange tusen .Men Meyer selger fortsatt godt med juletrær av ekte tre og barnåler.

- For noen med allergi kan plasttrær sikkert være bra, sier Meyer. Men han har fortsatt tro på det ekte treet som juletre og er overbevist om at barn helst vil ha ekte saker.