NRK Meny
Normal

Geolog advarte

Geir Bertelsen fra Geo Bergen AS anbefalte utbyggerne i Ålesund å sprenge vekk den delen av fjellet som raste ned og forårsaket ulykken i natt.

Boligblokk alesund
Foto: Terje Reite/NRK

Bertelsen ble hyret inn av ingeniørfirmaet Steinar Trygstad AS for å gi råd om sprengningen og sikringen av fjellet rundt boligblokken som raste sammen.

Gav retningslinjer

Han gjorde en vurdering av området før boligblokken ble bygget, og skrev en rapport.

- Jeg gav retningslinjer for sprengnings- og sikringsarbeidet. Jeg så at det var dårlig fjell og oppsprukket fjell, og behov for en del sikring.

- Jeg anbefalte å sprenge vekk en del fjell i ene delen av tomten, og sikre det som ble stående igjen.

For dårlig sikring?

Bertelsen sier at sikringsarbeidet kan være for dårlig utført, selv om han ikke vet hvor mye av hans anbefalinger som ble fulgt.

- Enten er det brukt for få eller for korte bolter. Eventuelt begge deler, alt tyder på det, sier Bertelsen.

- Vanligvis oppfølging

Bertelsen sier at han vanligvis har oppfølging på slike prosjekt etter befaringen, men at det ikke skjedde i denne saken.Etter at Bertelsen sendte inn sin rapport, sier han at han ikke hørte noe mer fra dem.

- Jeg vet ikke om de sprengte vekk nok, men sikringen har ikke blitt gjort godt nok.

Ren samvittighet

Steinar Trygstad AS ble sammen med arkitektfirmaet Solheim og Søvik kjøpt opp av Rambøll Norge AS i fjor. Trygstad jobber selv i Rambøll nå.

Regiondirektør Tom Arne Olsen i Rambøll Norge tok turen fra Bergen til Ålesund onsdag ettermiddag. Han sier alle anbefalingene fra geologen er etterkommet.

- Vi har ren samvittighet og har fulgt rapporten til punkt og prikke, sier Olsen.

Også punktet om 100 bolter på inntil 4 meter er fulgt, ifølge regiondirektøren. Rambøll AS har også vært i kontakt med arkitekt Ole Søvik som tegnet bygget og som selv bodde i Fjelltunvegen 31 og var blant de evakuerte.

- Det var vi som overleverte rapporten til Ålesund kommune, for å unngå spekulasjoner, sier Olsen.

Granskes

Ålesund kommune ga i 2002 tillatelse til å bygge den seks etasjer høye blokken med ti leiligheter som onsdag raste sammen.

Geologiske forhold ble ikke vurdert av kommunens planutvalg i 2002, men i saksdokumentene heter det at ansvarlig utbygger plikter å ivareta sikkerhetstiltak ved utgravning og sprengning.

- Byggesaken gikk som normalt. Vi vil i ettertid måtte granske og gå nøye gjennom alt som er skjedd, sier plan- og bygningssjef Lars Vartdal.

Han var ikke selv kjent med geolograpporten fra Geir Bertelsen, men sier at det heller ikke kreves at utbygger skal gjøre kommunen kjent med slike utredninger.

I akuttfasen

Fylkesgeolog Einar Anda

Fylkesgeolog Einar Anda sier det er grunn til å stille spørsmål.

Foto: Terje Reite / NRK

Fylkesgeolog Einar Anda har heller ikke sett rapporten, men medgir overfor NTB at det er grunn til å stille spørsmål om sikringstiltakene var gode nok. Dette vil også være et hovedpoeng for politiet å utrede nærmere.

- Vi er ennå i akuttfasen, men når vi etter hvert går i gang med etterforskningen for fullt, vil dette være blant det vi skal se på, sier operasjonsleder Trygve Ødegård i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

NETT-TV: - Viktig å finne ut hvordan dette kunne skje

NETT-TV: Geologer vurderer rasfaren

NETT-TV: Gasstank kan eksplodere

NETT-TV: - Huset flytta seg

NETT-TV: Håpet svinner for de savnede