Lærlingsuksess for Kristiansundbedrift

Med tett oppfølging og gode resultater fra lærlingene, utmerker fiskeoljebedriften GC Rieber Oils seg som lærlingerbedrift i fylket.

Monica Strand, Torbjørn Røe Isaksen og Christina Grimstad Kristiansen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var onsdag på besøk hos bedriften GC Rieber Oils. Her med lærling Monica Strand og lærlingkoordinator Christina Grimstad Kristiansen.

Foto: Marie Myklebostad / NRK

– Det er et veldig inkluderende arbeidsmiljø. Du får raskt ansvar og får være med på å gjøre det meste fra dag èn, forteller lærling ved GC Rieber, Christina Grimstad Kristiansen (22).

Hun er en av tre lærliger som nå fullfører sin tid i bedriften med høyeste karakter, "bestått meget godt". Produksjonsplanlegger og lærlingkoordinator Monica Strand, tror et nært samarbeid har mye å si for å lykkes som lærlingbedrift.

– Tidligere hadde vi en opplæringsbedrift som vi var avhengig av. Nå ha vi det ansvaret selv, og får mer eierskap til opplæringen. Jeg kan være her for dem hele tiden, hvis det er noe de trenger, sier hun.

Stas med besøk

Det er nå syv læringer hos fiskeoljefabrikken i Kristiansund, som forrige uke fikk besøk av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han lot seg imponere av både lærlingene og bedriften.

– De er flinke til å ta inn lærlinger og er med på å utdanne fremtidens fagarbeidere, sier han.

Christina Grimstad Kristiansen og Torbjørn Røe Isaksen

Christina Grimstad Kristiansen (22) fra Tingvoll går nå ut som ferdig lærling og skal videre på studier ved NTNU.

Foto: Marie Myklebostad / NRK

En av lærlingene som fikk vise kunnskapsministeren rundt var Daniel Bjerkehagen (18). Han går teknisk, allmennfaglig utdanning (TAF) ved Kristiansund VGS, og er nå på sitt fjerde år som lærling i bedriften.

– Du blir veldig godt tatt imot av dem som jobber her. Jeg tror det beste er hvor fort man får være med på det praktiske og prøve ting selv, sier han.

> Les også: Vil ha flere jenter med på laget

Bjerkehagen synes også det var stas å få vise kunnskapsministeren hva de driver med.

– Det har vært spennende og interessant å høre hvordan de tenker og hvordan deres perspektiv er, sier han.

Daniel Bjerkehagen

Daniel Bjerkehagen stortrives som lærling og fikk vise hvordan noen av arbeidsoppgavene ser ut.

Foto: Marie Myklebostad / NRK

> Les også: NHO frykter at dårlig veiledning svekker yrkesfagene

Vil satse på fagutdanningen

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil Norge mangle 100 000 fagarbeidere i 2035. Kunnskapsministeren var på besøk hos GC Rieber Oils i samenheng med prosjektet "Campus Kristiansund", og bevilget 4 millioner kroner til fagskoleutdanningen i byen.

Torbjørn Røe Isaksen smaker på fiskeolje hos GC Rieber Oils

Det ble smak av fersk fiskeolje under besøket.

Foto: Marie Myklebostad / NRK

– Fagskolene gir en høyere yrkesfaglig utdannelse og vi har stor mangel på fagarbeidere. Vi trenger utdanning som er faglig og praktisk rettet, og tett på arbeidslivet, sier han.

> Les også: Flere yrkesfagelever får ikke lærlingplass

Pengene skal gå til nytt utstyr og oppgradering av simulatorer. Leder for fagskolen i Kristiansund, Thor Arne Aasebø, er fornøyd med innskuddet.

– Nå får vi på plass oppgraderte simulatorer både på det maritime og i prosessfaget, så det var veldig kjærkomment, sier han.