Hopp til innhold

Gassanlegg tjener 100 millioner i døgnet – kan bli stengt av streik

Gassanlegget Nyhamna på Romsdalskysten gjør seg klar for å stenge ned på grunn av vekterstreiken.

Nyhamna landanlegg

NYHAMNA LANDANLEGG: Slik ser gassanlegget som bidrar med opptil 20 prosent av Storbritannias gassforbruk.

Foto: Shell

Anlegget får inn gass fra Ormen Lange-feltet og Aasta Hansteen-feltet og har inntekter på cirka 100 millioner kroner i døgnet av gassen som går gjennom anlegget og videre ut i Europa.

Gassrøret bidrar blant annet med opptil 20 prosent av Storbritannias gassforbruk.

– Det er jo store anlegg med store volumer og mye innestengt energi som skal tas trygt og sikkert ned. Vi ønsker også å få en kvikk og trygg oppstart hvis konflikten blir løst, sånn at verditapet for Norge totalt sett er minst mulig, sier direktør for systemdrift i Gassco, Alfred Skår Hansen.

Vekterne har beredskapsoppgaver

Natt til lørdag ble det varslet at fire vektere med beredskapsoppgaver i den daglige driften måtte ut i streik.

Hansen sa fredag at en søknad om dispensasjon fra vekterstreiken ble avslått.

– Det ser ut til at vi er nødt til å stenge ned driften av Nyhamna for å ivareta sikkerhet, og da gjør vi det. Sikkerhet og HMS vil aldri egentlig bli satt opp imot noe annet, sier Hansen.

Norsk Arbeidsmandsforbund varslet mandag at de trappet opp vekterstreiken og tok ut ytterligere 85 vektere i streik fra fredag. Totalt er nå 2.373 vektere i streik.

– Vi håper selvfølgelig at konflikten blir løst. Den muligheten er der selvfølgelig, og den håper vi på, men vi er nødt til å forberede på å stenge ned på forsvarlig vis, sier han.

Pågått i over to måneder

Streiken har pågått i over to måneder, noe som er uvanlig lenge i norsk sammenheng, ifølge NTB.

Også Parat tok ut vektere i streik, men valgte å inngå en avtale med arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service og Handel 4. november.

Norsk Arbeidsmandsforbund ga forrige uke et nytt tilbud til arbeidsgiverne. Det hadde ifølge Fri Fagbevegelse en ramme innenfor frontfagets lønnsvekst på 1,7 prosent og et forslag til en løsning på NAFs viktigste kampsak: fast lønn.

Kravet går ut på at vektere som jobber mer enn 20 prosent stilling, skal få fast lønn og ikke timebetalt. Dessuten foreslo de at vektere som jobber fast full stilling på dagtid, skal ha rett til fri på bevegelige helligdager.

NHO Service og Handel avslo imidlertid tilbudet.