NRK Meny
Normal

Beboere evakuert fra firemannsbolig

HERØY (NRK): En firemannsbolig i Herøy er evakuert etter at stormen «Tor» rev taket av huset. Fem personer bodde i huset.

Hus evakuert Herøy

Det evakuerte huset ligg i Fosnavåg.

Foto: Thomas Sporsheim

Herøy, ytterst på kysten av Sunnmøre er et av områdene langs kysten der vinden har tatt aller hardes. Nødsentralen 110 oppfordret tidlig folk om å la være å oppholde seg utendørs i området.

Det evakuerte huset ligg i kommunesenteret Fosnavåg. Både politi, brannvesenet og mannskaper fra Herøy kommune deltar i arbeidet som pågår rundt den evakuerte boligen.

I Herøy på Sunnmøre har deler av en løe løftet seg fra grunnmuren, blåst over ende og har havnet inn i et hus. Det er mørkt og uoversiktlig og vanskelig å få oversikt over skadeomfanget.

I samme område har en garasje blitt løftet av vinden og havnet oppå nabogarasjen.

Umulig å bevege seg ute

Tor raserte ved Lefdal i Ålesund

Her ved Lefdal i Ålesund har Tor satt sine spor.

Foto: Christian Grytten

Det er nå omtrent umulig å bevege seg utendørs i Møre og Romsdal. Det er svært kraftig vind, og kraftig nedbør. Jon Kåre Flo i politiet sier klart i fra til folket og ber dem holde seg innendørs og ta vare på seg selv og de rundt seg.

NRKs reporter som har vært ute i gatene i Ålesund beskriver området rundt rådhuset som en slagmark. Flere veger er stengte, busskur har kollapsa og løse gjenstander flyr rundt med vinden.

Midt i Ålesund sentrum har plater løsna fra tak. Det er mørkt i området og vanskelig å se hvor på bygningen platene kommer fra. Nå ligger flere plater strødd i området. Platene er om lag én meter brede.

Løse plater i Ålesund

Løse plater fra et hustak i Ålesund fyker med vinden i en av Ålesunds hovedgater.

Foto: Lena Høyberg / NRK
Laster Twitter-innhold

Det er langt i fra alle som har gått inn for kvelden. Mange går fortsatt ute i gatene. En familie måtte ha assistanse av brannvesenet for å komme seg hjem. Noen av dem som tør seg ut i ekstremværet er folk som er på veg ut på byen.

Stenger utesteder

Restauranten og utestedet Anno i Ålesund sentrum har bestemt seg for å stenge når NRK snakker med dem klokka halv ni.

– Vi fikk beskjed om å stenge tidlig på grunn av været. Det har vært lite folk her. Jeg hadde ikke gått ut jeg heller, forteller Aina Grindvik ved utestedet.

Også utestedet Bocca like ved vurderer å stenge tidlig. Men de har så langt ikke fått beskjed om å låse dørene, forteller ansatt Camilla Utheim i nitiden.

NRKs reporter Frode Berg er i Morsundet, folk har forberedt seg godt til uværet.

Her fik reporter Frode Berg virkelig problemer med å holde seg på beina.

Flere tusen uten strøm

Mange områder har nå mistet strømmen, og en rekke ferjesamband er innstilt. Flere tusen husstander i Møre og Romsdal er nå uten strøm. Bare i Vanylven er over 3000 uten strøm. I tillegg er det strømløst også i Volda, Ørsta, Stranda og i Sandøy.

Laster Twitter-innhold

– Ta vare på hverandre

Nå ber fylkesmannen i Møre og Romsdal om at folk viser medmenneskelighet og støtter hverandre når det blåser som verst.

– Ha et åpent hjerterom for naboer og trenger hjelp og støtte. Det kan bli både strømløst og skikkelig tøft, sier fylkesmann Lodve Solholm.

Ekstremværet Tor tar seg opp i Molde, NRKs reporter Ann Eli Nøsen har med seg fylkesmann Lodve Solholm som ber folk holde seg inne.

– Vis omtanke når det blåser som verst, sier fylkesmann Lodve Solholm.

Laster Twitter-innhold

Ved 21-tida fredag kveld melder politiet at et naust er tatt av vinden i Søvika i Haram. Det er en rekke løse takplater i området. Platene blåser i retning av noen bolighus. Brannvesenet er koblet inn i saken.

Laster Twitter-innhold

I Sande har en plasthall. Politiet melder at de foreløpig har kontroll over situasjonen. Også i Ørsta har et tak blåst av en bygning. Taket la seg i vegbanen på stedet. Men uten at trafikken ble direkte hindret.

Ekstremværet Tor

Akkurat nå er det utrygt å gå nærmere. Flere garasjer har løsnet og kollapset på Moa i Ålesund.

Foto: Solveig Bae Norddal

Flere broer er stengt. Giskebroen, Herøybroen, remøybroen, Nerlandsøybroen og Tresfjordbroen.

– Ikke ignorer at broer er stengt, melder politiet.

Laster Twitter-innhold
Ekstremværet Tor

Slik ser det ut i Ålesund sentrum fredag kveld.

Foto: Remi Sagen / NRK

Over 4000 uten strøm

Ved 20.30-tiden melder Mørenett at over 4000 husstander er uten strøm i Møre og Romsdal.

– Vi har folk ute så langt det er forsvarlig. Men slik det er nå får vi ikke drive med reparasjoner, sier presseansvarlig Peter Kirkebø i Mørenett.

Han sier at de har kallet inn alt tilgjengelig mannskap. De som ikke har vært i aktivitet fredag kveld vil være klare til innsats fra klokka sju lørdag morgen.

– Da er vi klare med både innleide mannskaper og egne folk. Vi håper vi kan utbedre feilene så fort det lar seg gjøre, sier Kirkebø.

Ekstremværet Tor

Brannvesenet er nå over alt for å avhjelpe skadene som stormen medfører.

Foto: Remi Sagen / NRK