Hopp til innhold

– Vil bli permitteringer i hotellnæringen

– Vi hører at noen hoteller nå går til det skrittet at de permitterer enkelte medarbeidere, sier regiondirektør i NHO Møre og Romsdal, Torill Ytreberg.

Torill Ytreberg, regiondirektør NHO

Regiondirektør i NHO, Torill Ytreberg, sier at det går mot permitteringer i hotellbransjen i Møre og Romsdal.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Torill Ytreberg, regiondirektør i NHO Møre og Romsdal, sier i dag at det går mot permitteringer ved noen hoteller i Møre og Romsdal.

– Vi ser på landsbasis at hotellbestillingene går ned, og vi hører at noen hotell nå går til det skrittet at de permitterer enkelte medarbeidere, sier Ytreberg.

Reisegrupper fra Europa avbestiller

Ytreberg vil ikke si hvilke hoteller det gjelder, men mener at hoteller over hele landet sliter.

– Vi har hatt en mangeårig finanskrise i Europa, og den slår også innover Norge. Med et Europa som ligger med brukket rygg, der folk ikke har råd til å reise på ferie, så vil det medføre konsekvenser. Vi ser at antall hotellovernattinger er lavere enn tidligere år, og avbestillingene kommer, sier Ytreberg.

Aldri før vært permitteringer i høysesongen

Hun mener det er positivt at hotellnæringen da velger å permittere ansatte.

– Det vitner om at man driver sunt når man evner å gjøre de omstillinger som kreves for å redusere kostnader når det er nødvendig. Det er ille for de som er berørt, men man er nødt å redusere kostnader når belegget går ned, sier Ytreberg.

Har det skjedd før at det er permitteringer i høysesongen?

Nei, jeg har vært med lenge, og jeg kan ikke huske at det har vært gjort. Men det er klart at det ligger noen gode år bak oss, og man trodde kanskje at sesongen i år også skulle bli like bra, men vi ser at våren i år har vært svakere enn tidligere år, sier Ytreberg.

Anbefaler ikke å dumpe prisene

Ytreberg tror ikke at det er noe godt tiltak å senke hotellprisene.

– Jeg synes det er en farlig vei å gå. Med en gang man begynner å dumpe prisene, så tar det mange år å få de opp igjen. Så det ser jeg på som en veldig kortsiktig løsning, sier Ytreberg.

Hun mener at det ikke er dyrt å bo på hotell i Norge.

– Når man ser de kampanjeprisene som hotellene i Norge ligge ute med, så er det faktisk rimelig. Man betaler mye mer mange andre plasser i Europa på sommeren, sier Ytreberg.

Hotelldirektører er bekymret

Camilla Espeseth, hotelldirektør ved Clarion Collection Hotell Bryggen, har ikke tenkt å permittere noen selv om de merker enn nedgang i bestillinger og hotellovernattinger.

Camilla Espeseth

Camilla Espeseth, hotelldirektør ved Clarion Collection Hotell Bryggen, merker nedgangen.

Foto: Bjørn Fugelsø Nilssen

– Vi har såpass få i hver avdeling at det slipper vi heldigvis her hos oss, sier Espeseth.

Men hun bekrefter at de har lavere belegg enn tidligere år.

– Juni måned var dårligere enn årene før. I 2011 og 2012 hadde hotellet over 90 prosent belegg, men i juni i år har vi kun hatt 70 prosent belegg. Det er veldig bekymringsverdig, sukker hun.

Tøff vår

Espeseth sier at de også merker at det er færre kunder fra Europa,

– Det har vært tøft hele våren, og nå trodde vi kanskje at det skulle ordne seg, men det viser seg at heller ikke i juni klarte vi å få en bra måned, sier Espeseth.

– Vi har ikke tenkt å gi opp. Jeg ser at i august og september er det foreløpig like mange bestillinger som i fjor, så vi prøver å være positive, sier hun.

Men hun sier at de er redde for at det ikke skal bli bra de månedene heller og de tenker på å spare kostnader uansett hva de gjør.

– Vi er veldig forsiktig med hva vi kjøper, og hva vi bruker penger på. Vi er i en situasjon der vi må tenke igjennom hver krone vi bruker, sier hun.

Nisjehotellene gjør det bra

Noen hoteller har likevel fullt belegg.

– Vi ser at mange av nisjehotellene i Møre og Romsdal gjør det bra, hvorfor gjør de det så mye bedre enn de andre hotellene som er billigere?

– Det er en trend at en god del av de individuelle turistene velger nisjehotellene. De ønsker seg gjerne en helt spesiell opplevelse, sier Ytreberg.

Hun mener at det kan være enklere for de å fylle rommene sine av flere årsaker.

– Nisjehotellene henvender seg til de gruppene som er mest betalingsdyktige, og de har heller ikke så mange rom å fylle. Da er det selvsagt enklere å få fullt belegg, sier Ytreberg.