Hopp til innhold

Går imot partipolitikken – vil slå seg sammen

To senterpartiordførere er i samtaler om å slå seg sammen, stikk i strid med hva partiprogrammet sier. – Hadde jeg bodd der, så hadde jeg ikke ønsket det, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterparti-ordførerne Jan Ove Tryggestad i Stranda og Odd Jostein Drotninghaug i Sykkylven forhandler om sammenslåing

FORHANDLINGER: – Hvis du er en god Senterparti-politiker forhandler du frem de beste løsningene for folket, sier ordfører Jan Ove Tryggestad i Stranda. Både han og ordfører i Sykkylven, Odd Jostein Drotninghaug, mener viljen er sterk til å utrede sammenslåing mellom de to kommunene.

Foto: Trond Vestre / NRK

En halvtimers biltur er det som skal tid for å komme seg fra det ene kommunesenteret til det andre. I Stranda kommune på Sunnmøre har ordfører Jan Ove Tryggestad invitert ordføreren i nabokommunen Sykkylven til samtaler om å slå seg sammen til en kommune. Begge hører til Senterpartiet.

I partiprogrammet står det at «Senterpartiet er motstander av den pågående kommune- og regionreformen og mener de fører til sentralisering og svekket folkestyre.»

Trygve Slagsvold Vedum

– Vi mener kommunereformen som er gjennomført er en oppskrift på sentralisering og skaper større avstander, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Marit Kolberg

Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier de skal ha respekt for de lokale prosessene, men sier det viktigste er å lytte til folket når avgjørelsene tas.

– Vi i Senterpartiet skal lytte til folket, men hadde jeg bodd der, så hadde jeg ikke ønsket at de skulle slå seg sammen, sier Vedum.

Frykter ikke kjeft fra sjefen

Verken Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad eller ordfører i Sykkylven, Odd Jostein Drotninghaug, tror de får kjeft av partilederen.

– Nei, jeg er helt sikker på at Vedum lytter til to solide Senterparti-ordførere, sier Tryggestad.

– Er dere litt politisk ukorrekte når dere jobber med å slå dere sammen?

– Ja, kanskje med tanke på overordnet tankegang, men denne prosessen har pågått i flere år og jeg gikk til valg på at denne prosessen skulle videreføres. Jeg fikk nesten rent flertall i Stranda og det betyr at folk tror meg når jeg sier vi skal ta dette på alvor, sier Tryggestad.

Mener viljen er der

I Stranda og Sykkylven ble planene om en sammenslåing skrinlagt i 2016, men nå er de to kommunene i gang med nye forhandlinger.

– Viljen er til stede, så jeg syns det er fair at vi kjører det løpet og at folk og politikere får se hvilke muligheter som ligger i det, sier Odd Jostein Drotninghaug.

– Går dere imot strømmen?

– Jeg vet ikke om vi går imot strømmen. Vi ser at samfunnet forandrer seg og vi må se om det er ting som må gjøres annerledes enn en gjorde før, sier Sykkylven-ordføreren.

Lokalpolitikere diskuterer sammenslåing mellom Stranda og Sykkylven.

Lokalpolitikere diskuterer sammenslåing mellom Stranda og Sykkylven.

Foto: Trond Vestre / NRK

Nå blir det arbeid utover høsten og vinteren, før forslaget skal legges frem for innbyggerne og det gjøres endelig vedtak. Arbeidsgiveravgiften er en sak som kan bli betent. Sykkylven har høyere arbeidsgiveravgift enn Stranda, og skal de to kommunene slå seg sammen må de få den samme avgiften og finne ut hvilket nivå som skal gjelde.

– For befolkningen i Stranda er det helt avgjørende. Jeg har fått mange meldinger fra næringslivsfolk om at dette må på plass før de tar endelig beslutning, sier Tryggestad.

Han legger til at det dermed kan gå flere år før det blir en eventuell ny kommune.

Positiv til dialog

Monica Mæland

– Det er bra at disse to kommunene vurderer å slå seg sammen, sier kommunalminister Monica Mæland.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland fra Høyre syns det er bra at de to kommunene er i dialog om å slå seg sammen.

– Når små kommuner slår seg sammen, blir fagmiljøene større, arbeidsplassene mer attraktive og tjenestene mindre sårbare, sier hun.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum på sin side peker på at folk er mer fornøyd med kommunale tjenester som pleie og omsorg og skole i mindre kommuner.

– Vi vet at folk trives best når tjenestene er lokalt, så ofte når en tar en runde på om de skal slå seg sammen med en annen kommune, så ønsker de ikke det.