NRK Meny
Normal

Fylkesveien raste bort

Store nedbørsmengder har vasket bort deler av veien ved Tjørvåg i Herøy. Veien, som er hovedfartsåren inn til Fosnavåg, er nå stengt.

Vei rast ut i Tjørvåg

Store nedbørsmengder har vasket bort deler av veien i Tjørvåg.

Foto: Odd-Einar Hjelle

– Det kunne ha gått liv. En bil klarte akkurat å komme seg over da veien raste ut, sier Fredrik Tjervåg.

Vei rast ut i Tjørvåg

Deler av veien ved Tjørvåg i Herøy er vasket bort.

Foto: Odd-Einar Hjellen

Han bor rett ved siden av den utraste veistrekningen, og forteller om et voldsomt regnskyll i går natt som førte til at Fosseelven flommet over og vasket med seg en stor del av fylkesveien som går ved Tjørvåg i Herøy kommune.

Veien er hovedfartsåren inn til Fosnavåg, og er nå stengt for trafikk. Alle som skal til eller fra området må dermed kjøre fylkesvei 10 rundt Gurskøya, noe Tjervåg mener vil kunne føre til problemer for mange.

Les også:

To personar sperra inne av ras

Reparasjoner vil ta tid

Da vannmasser, stein og jord ble ført med elven i går, gikk dreneringsrøret under veien tett, og klappet etter hvert sammen.

– Enn så lenge er det for tidlig å si hvor store skadene er, men veien må bygges opp igjen, forteller byggeleder i Statens vegvesen, Odd-Einar Hjellen.

Han sier det vil ta tid å få nye dreneringsrør og maskiner på plass slik at de kan starte arbeidet, og at trafikanter må regne med å kjøre rundt Gurskøya de kommende dagene.

Hjelle er nå på stedet for å skaffe seg oversikt over skadene og legge en plan for oppbyggingen av veien.

Sjokkerte innbyggere

Vei rast ut i Tjørvåg

I henhold til Statens vegvesen vil det kunne ta flere dager å reparere veien ved Tjørvåg.

Foto: Odd-Einar Hjellen

Flere av innbyggerne i området hadde samlet seg ved veien i morgentimene i dag for å se på skadene. Fredrik Tjervåg forteller at han aldri før har sett noe lignende og at hendelsen har skremt mange.

– Folk er i sjokk. Vi hørte bare hvordan det buldret og ristet i bakken, og da jeg så det selv hadde jeg nesten ikke ord.

Tjervåg sier videre at flere var redd husene deres skulle bli tatt av vannmassene og store steiner som løsnet.

Fremdeles ustabilt

I henhold til Tjervåg er veikantene ustabile og asfalt og stein raser fremdeles ut. Han mener det vil være uklokt å lede skoleelever over den bortvaskede strekningen, og at det beste er at skolebussene kjører rundt øya.

Nå etterlyser han større dreneringsrør slik at veien kan bli tryggere i fremtiden.

– Det er snakk om folk og sikkerhet. Slikt leker man ikke med, understreker Tjervåg.