NRK Meny

Fylkesmannen skjerper inn fiskeregler

Det blir strengere fiskeregler i sjøen for å berge den trua sjøørreten og laksen. Alt fiske fra båt i elvemunninger blir forbudt.

Ulsteinvik

FISKEREGLER: For å berge sjøørreten skal nå reglene skjerpes inn for å berge fiskearten.

Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Kampen for å berge den trua sjøørreten gjør at fisket i sjø får strenge begrensninger denne sesongen.

– Fylkesmannens tall viser at sjøørretbestanden i Møre og Romsdal har gått ned med 75 % på 20 år. Jeg vil si det er veldig alvorlig, sier Randulf Tverfjell, leder av fiskeutvalget i jeger- og fiskerforbundet i fylket.

Nye regler for bruk av garn

Randulf Tverfjell

Randulf Tverfjell er aktiv fritidsfisker og er leder av fiskeutvalget i jeger- og fiskerforbundet i fylket.

Foto: Privat

Mange fisker med garn i sjøen og fristes til å sette garnet høyt, der laksen og sjøørreten går. Nå er reglene helt klare på at det ikke er lov.

Garnet skal stå minst tre meter under havoverflaten til enhver tid.

– Det er en vesentlig tilrettelegging for å få mer ørret opp i elvene. Ørreten går i de øvre vannlagene og den går nært land. Det er et fornuftig, tilrettelagt og spisset tiltak for å få flere ørret til å gyte i elvene, forteller Tverfjell.

Forbud mot fiske i fredningssoner

I dag prøver fritidsfiskerne seg på laksen og ørreten med dorg, garn og snøre før fisken går inn i elva, men fiskerne får strengere regler å forholde seg til.

Fylkesmannen legger nå ned forbud mot å fiske laks og sjøørret fra båt innafor fredningssoner ved utløp av vassdrag.

– Det er veldig viktig for vi må prøve å sikre flest mulig sjøørret opp i elva for å gyte. Det er eneste plassen vi kan være helt sikker på at vi kan få resultater. Flere ørreter får se dagens lys og får gode forhold til å vokse seg stor, sier Tverfjell.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.