Hopp til innhold

Bekymring rundt rustilbudet i kommunene

23-åringen som er siktet for drapet på Anja Weløy Aarseth var ifølge forsvareren i et tungt belastet miljø. Rusmiljøet i Ålesund minner om storbyer, mener leder i Rusbehandling Midt-Norge, Dag Hårstad.

Dag Hårstad i Rusbehandling Midt-Norge

Dag Hårstad i Rusbehandling Midt-Norge mener Ålesund har storbytendenser.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

Det var VG som først omtalte saken lørdag 7. september.

Anja Weløy Aarseth

Anja Weløy Aarseth, 21, ble drept.

Foto: Privat

Den siktede i Aksla-saken har i løpet av det siste året vært innom to avrusningsklinikker, uten at det skal ha hjulpet nevneverdig, ifølge venner av den tiltalte. Forsvareren til 23-åringen som har tilstått drap og seksuelt misbruk, uttalte at mannen var sterkt påvirket av rus da han begikk drapshandlingen.

En rekke medlemmer i lokalsamfunnet rundt Aksla og i Ålesund sagt at de ikke føler seg trygg i området, selv etter at gjerningsmannen er blitt arrestert. Nå slår fylkeslegen i Møre og Romsdal alarm, fordi han frykter nedprioritering av rusfeltet.

– Det er utfordringer i hele landet når det gjelder rusbehandling. Det er klart at vi også har en del uløste problemer. Vi har ikke så veldig mange klager, men vi ser at det er problematisk, sier fylkeslege Christian Bjelke i Møre og Romsdal til VG, som skriver at uttalelsen ble gjort på generelt grunnlag.

Storbytendenser

– Folk kommer fra distriktene til Ålesund, der det er god tilgang på stoff, sier administrerende direktør i Rusbehandling Midt-Norge, Dag Hårstad, til NRK.

Christian Bjelke

Fylkeslege Christian Bjelke tenner varsellampene.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Torsdag sa forsvarer Reidar Andresen til VG at det gikk bedre med hans klient en god stund, men i sommer gikk det gradvis dårligere med ham. Han havnet ifølge forsvareren i et belastet miljø med rus og dårlige venner.

– Tydelig svikt

Fylkeslege Bjelke forteller til VG at det en stund ble diskutert å legge ned rustilbudet i Ålesund.

– Kommunal rusomsorg har generelt vært gjennom en betydelig opptrapping de siste årene. Det som bekymrer oss er når kommuneøkonomien blir dårlig og midlene de har fått ikke er øremerket rus, så blir dette feltet ofte nedprioritert, sier Bjelke.

Han mener det hele tiden legges ned et betydelig arbeid i rusfeltet, men at mange likevel føler at de ikke får den behandlingen de vil ha. Bestevennen til den drapssiktede mener helsesystemet har sviktet.

Einar Råen

Tiltalte har fortalt forsvarer Einar Råen at han var sterkt ruspåvirket da han begikk drapet.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Det er en tydelig svikt i helsesystemet i Norge i hvert fall. Han har bedt om hjelp, det vet jeg. Han har gått til lege, psykolog og avrusning, men uten oppfølging. Anja hadde ikke vært død hvis noen hadde tatt tak i ham før, sa bestevennen til den drapssiktede til VG.

Tikkende bomber

I fjor ble 23-åringen dømt til 90 dager i fengsel etter en episode hos en familie i Romsdal. Han fikk muligheten til å jobbe for mannen i huset, men endte med å true kona til mannen med kniv.

– Hadde han fått tett oppfølging og hjelp etter soning av den siste dommen, er det sannsynlig at dette ikke hadde skjedd, sa kvinnen til Romsdals Budstikke fredag.

Saken fortsetter under bildet.

Ålesund

Anja Weløy Aarseth ble funnet drept på byfjellet Aksla i Ålesund.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Rusproblematikken hadde mannen i huset ikke sett noe til før episoden inntraff.

– Jeg opplevde ham som en kjempekar – en herlig fyr. Han kom under huden på oss, og vi var så glad i ham. Det var ikke samme person som truet oss – det var som dag og natt. Men det er så mange tikkende bomber der ute som ikke får hjelp, sier mannen i som hadde tilbudt den drapssiktede arbeid.

Må ønske å bli bedre

Klinikkleder ved Vestmo behandlingssenter i Ålesund, som er den største avrusnings- og behandlingsinstitusjonen på Sunnmøre, Kari Nesseth opplever at ruspasienter i området har et godt tilbud.

Politi og alpin redningasgruppe på Aksla

Store ressurser ble brukt i etterforskningen.

Foto: Frode Berg / NRK

Selv om Vestmo er en del av spesialisthelsetjenesten gjennom Rusbehandling Midt-Norge HF, har behandlingssenteret også oppgaver knyttet til ettervern av rusavhengige – et ansvar som ligger hos hver enkelt kommune, skriver VG.

– Jeg opplever at ruspasienter i regionen vår har et godt tilbud, men det kan alltid bli bedre. Noen kan imidlertid falle gjennom uansett, fordi det er for mye rus eller psykiatri. Det handler om å finne det riktige stedet for behandling, sier Nesseth.

Ifølge VG mener hun at en av de største utfordringen på rusfeltet er å jobbe frem den motivasjonen som trengs hos pasientene.

– Tilbudet i vår region ligger der, men du må ønske det selv, sier Nesseth.