NRK Meny

– Undervisningslokalene er fylt til bristepunktet med studenter

Ålesund (NRK.no): Regjeringen vil ha flere tusen nye studieplasser ved universitetene og høyskolene. Men flere steder er skolelokalene fylt til bristepunktet med studenter.

Høyskolen i Ålesund er blitt for liten. Sidan dei nye bygningane blei tatt i bruk for 13 år sidan, er talet på både studentar og tilsette nesten dobla. No er arbeidet igang for å få både statlege og private pengar til nybygg.

Det er så trangt ved flere av de norske høyskolene at studentene har problemer med å finne grupperom. Likevel vil regjeringen øke tallet på studieplasser med 3250 det kommende året.

Artikkelen er flere år gammel.

Camilla Nygard

Camilla Nygard er student ved Høgskolen i Ålesund.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
Leon Aurdal

Leon Aurdal er direktør ved Høgskolen i Ålesund.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
Marianne Synnes

Marianne Synnes er rektor ved Høgskolen i Ålesund.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

I forslaget til statsbudsjett øker regjeringen bevilgningene til universiteter og høyskoler med 290 millioner kroner. Dette skal gi om lag 3250 flere studieplasser i 2013. På Høgskolen i Ålesund gisper studentene over opplysningen om at det kommer enda flere studenter.

– Her krangler vi for å få tak i grupperom. Skal vi ha grupperom kan vi skrive oss opp på lister. Men som regel er grupperommene opptatt, sier sykepleiestudent Camilla Nygard til NRK.

– Ikke plass til så mange

Det er nå 13 år siden de nyeste lokalene ved Høgskolen i Ålesund ble tatt i bruk. Desse årene har vært en periode med kraftig vekst i antall studenter i Norge. Regjeringen anslår at det i perioden 2006–2017 er etablert 23 400 nye studieplasser i Norge.

– Her i Ålesund har vi blitt altfor mange i forhold til det antallet dette bygget ble prosjektert for, sier høgskoledirektør Leon Aurdal.

– Ønsker likevel flere studenter

Bare ved Høgskolen i Ålesund er antall studenter og ansatte doblet på 10 år. Likevel vil ledelsen ved skolen gjerne har flere studenter.

Vi ønsker å starte de tilbudene som kan bygge kompetansen i regionen, så lenge finansieringen er i orden, sier rektor Marianne Synnes til NRK.

– Nå ser vi problemene

Blant studentene stiger imidlertid bekymringen for at det blir for trangt på skolen. Foreløpig er ikke Høgskolen i Ålesund fremme på prioriteringslistene over nye bygg.

Høgskolen i Ålesund

På dette parkeringsområdet planlegger Høgskolen i Ålesund nytt bygg. Men det kan ta flere år før planene blir realiserte.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Urbygningen ved Universitetet for Miljø og biovitenskap skal rehabiliteres, og seks igangsatte byggeprosjekter i universitets- og høyskolesektoren skal videreføres.

30 millioner kroner skal brukes til å sikre vikingskipssamlingene ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, og det skal bygges 1000 nye studentboliger i 2013.

Malin Ek Bråtene

Malin Ek Bråtene er leder i studentparlamentet i Ålesund.

Foto: Møre og Romsdal / NRK

Her i Ålesund har vi tatt inn for mange studenter i forhold til det det er plass til. Dette må vi forholde oss til, og vi ser resultatet av dette nå, sier Malin Ek Bråtene, leder i studentparlamentet i Ålesund.

– Planlegger nybygg

Høgskolen i Ålesund er imidlertid i startfasen i arbeidet med et nybygg. Tomten er klar, og brukes i dag til parkeringsplasser i det østlige høyskoleområdet.

Det bør være på plass et nytt høyskolebygg i Ålesund i løpet av en fire-fem-års periode. Det betyr at vi har dårlig tid, sier høyskoledirektør Leon Aurdal.

Høgskolen i Ålesund

De nyeste bygningene ved Høgskolen i Ålesund ble tatt i bruk for 13 år siden. Det har vært en formidabel vekst i antall studenter. Nå er bygningene for små, og det planlegges nybygg på parkeringstomten.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.