Hopp til innhold

– Undervisningslokalene er fylt til bristepunktet med studenter

Ålesund (NRK.no): Regjeringen vil ha flere tusen nye studieplasser ved universitetene og høyskolene. Men flere steder er skolelokalene fylt til bristepunktet med studenter.

Høyskolen i Ålesund er blitt for liten. Sidan dei nye bygningane blei tatt i bruk for 13 år sidan, er talet på både studentar og tilsette nesten dobla. No er arbeidet igang for å få både statlege og private pengar til nybygg.

Det er så trangt ved flere av de norske høyskolene at studentene har problemer med å finne grupperom. Likevel vil regjeringen øke tallet på studieplasser med 3250 det kommende året.

Camilla Nygard

Camilla Nygard er student ved Høgskolen i Ålesund.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
Leon Aurdal

Leon Aurdal er direktør ved Høgskolen i Ålesund.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
Marianne Synnes

Marianne Synnes er rektor ved Høgskolen i Ålesund.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

I forslaget til statsbudsjett øker regjeringen bevilgningene til universiteter og høyskoler med 290 millioner kroner. Dette skal gi om lag 3250 flere studieplasser i 2013. På Høgskolen i Ålesund gisper studentene over opplysningen om at det kommer enda flere studenter.

– Her krangler vi for å få tak i grupperom. Skal vi ha grupperom kan vi skrive oss opp på lister. Men som regel er grupperommene opptatt, sier sykepleiestudent Camilla Nygard til NRK.

– Ikke plass til så mange

Det er nå 13 år siden de nyeste lokalene ved Høgskolen i Ålesund ble tatt i bruk. Desse årene har vært en periode med kraftig vekst i antall studenter i Norge. Regjeringen anslår at det i perioden 2006–2017 er etablert 23 400 nye studieplasser i Norge.

– Her i Ålesund har vi blitt altfor mange i forhold til det antallet dette bygget ble prosjektert for, sier høgskoledirektør Leon Aurdal.

– Ønsker likevel flere studenter

Bare ved Høgskolen i Ålesund er antall studenter og ansatte doblet på 10 år. Likevel vil ledelsen ved skolen gjerne har flere studenter.

Vi ønsker å starte de tilbudene som kan bygge kompetansen i regionen, så lenge finansieringen er i orden, sier rektor Marianne Synnes til NRK.

– Nå ser vi problemene

Blant studentene stiger imidlertid bekymringen for at det blir for trangt på skolen. Foreløpig er ikke Høgskolen i Ålesund fremme på prioriteringslistene over nye bygg.

Høgskolen i Ålesund

På dette parkeringsområdet planlegger Høgskolen i Ålesund nytt bygg. Men det kan ta flere år før planene blir realiserte.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Urbygningen ved Universitetet for Miljø og biovitenskap skal rehabiliteres, og seks igangsatte byggeprosjekter i universitets- og høyskolesektoren skal videreføres.

30 millioner kroner skal brukes til å sikre vikingskipssamlingene ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, og det skal bygges 1000 nye studentboliger i 2013.

Malin Ek Bråtene

Malin Ek Bråtene er leder i studentparlamentet i Ålesund.

Foto: Møre og Romsdal / NRK

Her i Ålesund har vi tatt inn for mange studenter i forhold til det det er plass til. Dette må vi forholde oss til, og vi ser resultatet av dette nå, sier Malin Ek Bråtene, leder i studentparlamentet i Ålesund.

– Planlegger nybygg

Høgskolen i Ålesund er imidlertid i startfasen i arbeidet med et nybygg. Tomten er klar, og brukes i dag til parkeringsplasser i det østlige høyskoleområdet.

Det bør være på plass et nytt høyskolebygg i Ålesund i løpet av en fire-fem-års periode. Det betyr at vi har dårlig tid, sier høyskoledirektør Leon Aurdal.

Høgskolen i Ålesund

De nyeste bygningene ved Høgskolen i Ålesund ble tatt i bruk for 13 år siden. Det har vært en formidabel vekst i antall studenter. Nå er bygningene for små, og det planlegges nybygg på parkeringstomten.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK